5 милиона лева по de minimis за фермери, които отглеждат дребни преживни животни

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” одобри нова схема по „de minimis“ за земеделски стопани, отглеждащи дребни преживни животни - овце-майки и кози-майки. Общият размер на бюджета на помощта е на стойност 5 млн. лева за 2015 г. Приемът на документи ще започне на 27 април и ще продължи до 15 май 2015 година. Заявления ще се приемат в областните структури на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица и на едноличните търговци или по адрес на управление за юридическите лица.

За подопомагането ще могат да кандидатстват животновъди, които отглеждат минимум 50 овце-майки или кози-майки, или общо поне 50 овце-майки и кози-майки в едно стадо. За да получат подпомагане фермерите трябва да запазят 75% от броя на животните до 31 август 2015 г., за които се получава помощта. В заявлението за кандидатстване те е необходимо да отбележат броя животни, за които искат подпомагане, както и размера на други помощи, които са получавали от 1 януари 2013 г. до момента.

ДФ „Земеделие” ще извърши проверка за наличния брой овце-майки и кози-майки, декларирани за подпомагане чрез Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 25 май до 15 юни 2015 г.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2013 – 2015).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес