НАП и митниците няма да се сливат (обзор)

Две седмици след като разкритикува Агенция „Митници“ и се закани да я слее с Националната агенция за приходите, премиерът Бойко Борисов похвали митничарите и обяви, че се отказва от подобна реформа.

„Митниците са събрали 58 млн. повече, така че няма да търсим днес, както се казва, такава реформа, ще ги оставим“, казва министър-председателят на заседанието на кабинета, става ясно от стенограмата. Министърът на финансите Владислав Горанов уточнява, че цитираната от премиера сума е само месечното превишение за април спрямо същия период на 2014 г. Той пояснява, че от началото на 2015 г. до 15 април събраните от Агенция „Митници“ приходи са с около 115 млн. лв. повече.

„Постреснаха се, работят по добре“, казва Борисов. „Но ви напомням, че тези приходи няма да ги похарчим. Те отиват да пълнят дупката в бюджета и да покриваме дефицита“, предупреждава министрите премиерът.

Сливането на НАП и митниците е част от управленската програма на ГЕРБ. След вчерашното заседание на правителството министърът на финансите обясни, че все още няма окончателно решение дали двете агенции ще се обединят. За него бил нужен допълнителен анализ.

Точно преди две седмици Борисов заяви, че ще предложи НАП и митниците да се слеят като мярка за борба с контрабандата. „Вече два месеца - три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите“, коментира министър-председателят на 8 април. Тогава той даде на митничарите една седмица срок да го убедят в обратното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес