Комисията по култура и медии подкрепи Вежди Рашидов

Комисията по културата и медиите подкрепи министъра на културата Вежди Рашидов. Това стана на днешното заседание на комисията.

Днес ние, от комисията по културата и медиите, бихме искали да изразим от името на всички колеги от нашата комисия нашето уважение и институционална подкрепа към министъра на културата Вежди Рашидов. Бихме искали ясно да прозвучи нашата оценка за изключителния успех, който България има с откриването на изложбата "Тракийските царе в Лувъра", с не по-малко значимото събитие в рамките на миналата седмица а именно концерта в парижката катедрала "Нотр дам дьо Пари" на хора "Йоан Кокузел".

Оценяваме събитията, оценяваме откриването на изложбата в Лувъра и концерта в "Нотр дам дьо Пари" като изключителни не само за България пред лицето на културна Европа и на Франция. Оценяваме тези събития като изключителни, защото България е лицето на културна Европа. България е на световната културна сцена в главна роля и в този смисъл приносът и работа на министерството на културата и на министър Вежди Рашидов са значителни и имат своето място и ние тук днес бихме искали да изразим още един път нашата подкрепа и нашето уважение.

Бихме искали също да стане ясно, че освен институционалната работа в средите на културата в творческите среди, има голямо значение мястото на твореца, на таланта и мястото на твореца и на таланта в международния културен свят. Министър Рашидов има своето запазено място в този свят, каза председателят на комисията Полина Карастоянова от ПФ.

Красимир Велчев от ГЕРБ пък заяви: Заслугата на министъра на културата Вежди Рашидов за събитията в Париж е безспорна. Но аз искам пред вас тук да подчертая нещо друго - има кръгове в България, кръгове на фирми, на бивши служби, които в последните години целят едно - да уронят авторитета на възможно повече институции в България, както и тези, които работят за тези институции, а държава, в която институциите нямат авторитет, не е държава, следва анархията.

И явно целта на тези хора е това, защото в условията на анархия те най-добре ще могат да се реализират и да постигнат своите цели за манипулиране в управлението на държавата. Не е честно да се използват медиите за толкова низки цели и за уронване на авторитета на хора, които са се доказали не само в България, а в целия свят. Вие сами видяхте кои хора присъстваха на откриването в Лувъра - хора, които, бих казал, че със своята дейност и спомоществувателство определят културата и развитието на културата не само във Франция.

Затова и комисията по култура, и аз изказваме подкрепата си към министъра на културата Вежди Рашидов, завърши Велчев.

Всички ние считаме, че големите успехи на България са резултат на всичките ни усилия. На усилията да имаме уважението към историята и към културата ни, усилията да ги запазим, да ги подкрепяме и съхраняваме, усилията да ги представим по най-добрия начин и да се отнасяме с уважение към това, което е наше богатство. Тракийските съкровища в Лувъра, концертът в парижката катедрала "Нотр Дам дьо Пари" е успех и гордост за всеки един от тези творци, които са ги създали, успех и гордост за всеки един от нас като българин. Всичко това заслужава нашето уважение и подкрепа.

Господин Вежди Рашидов като министър на културата започна този процес, завърши го и по най-достойния начин представи България на международната културна сцена.

Позволете ми само да допълня нашето уважение и израз на признателност към работата на българските творци, които създават светлината в нашата духовна култура, а именно книгите, днес е Международният ден на книгата и авторските права, утвърден с решение на Генералната асамблея на ЮНЕСКО. Нашето уважение и поздравления като комисия по културата и медиите към всички творци, каза още Карастоянова.

Виж още по темата:

Министър Рашидов: Моля за извинение, бях рязък с тенора, изразих се твърде образно

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини