Къмпинг „Юг“ се оказа върху дюни

Започнатият строеж на вилно селище в къмпинг „Юг“ в залива Корал се оказа върху сиви дюни. Това съобщи вчера екоминистър Ивелина Василева, две седмици след като нейното и регионалното министерство твърдяха, че мястото, на което са положени две бетонни плочи, не е дюни.

Новото заключение е на работна група, в която влязоха учени от БАН. Те направиха проучвания на мястото миналата седмица, като тогава не бяха сигурни дали това са пясъчни навявания или старо морско дъно.

Пясъчни образувания не фигурират и върху действащата специализирана карта, която е изработена през 2012 г. Именно позовавайки се на тези карти, инвеститорът - Инвестиционен фонд „Фаворит“, е получил разрешителното за строеж. Министър Василева припомни вчера това и каза, че в сряда темата ще се разглежда в парламента. Възможно е тогава да има дебат какви законови промени трябва да се направят, така че собствениците на частни терени да получат справедливи обезщетения в такива случаи. По закон държавата има право да отнеме частни терени, когато те се окажат върху дюни, но въпросът за обезщетяването не е указан точно.

„Би трябвало да ни обезщетят по принцип. Засега нямам никакво предложение. Това е уникална ситуация. Естествено е да се защитаваш, но срещу държавата как да се защитиш“, каза вчера пред „Труд“ представителят на ИФ „Фаворит“ Даниел Ризов.

Той каза, че до момента никой не е уведомил фирмата за новото положение „При нас още нищо не е пристигнало. Тази територия от 50 години е къмпинг. Ако комисията е решила, че под къмпинга има дюни и има предписание плочите да бъдат махнати, ще ги махнем, защото спазваме законите”, каза Ризов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес