Глобили завода-убиец в Горни Лом за дупка в един от складовете

Районният съд в Белоградчик намали от 1 500 на 300 лв. наказателно постановление, наложено от инспекцията по труда на фирма „Видекс“ за констатирано нарушение във взривения завод в Горни Лом, съобщи „Конкурент“.

В началото на август м.г., два месеца преди взрива, който уби 15 работника, проверяващи влезли в обекта на оглед. Служителите констатирали, че в склада за взривни вещества и боеприпаси, покривната конструкция е нарушена. В съоръжението имало дупка, което според проверяващите би довела до липса на експлоатационна сигурност на покрива и така се нарушавало изисквания в Закона и издали предписание.

На 24 септември 2014 г., буквално няколко дни преди заводът да стане на пепел, проверяващите отишли отново в завод „Миджур“. По време на огледа присъствали служители на КОС, пожарната и РИОСВ. От инспекцията по труда установили, че издаденото от тях предписание не е изпълнено. Обяснението , което получила инспекторката от директора на завода е, че не стигали парични средства, за да се отремонтира. След тази проверка, директорът на завода наредил на един от служителите да оправят повредата в покрива и дупката била покрита. Въпреки това от инспекцията издали наказателно постановление на „Видекс“ в размер на 1 500 лв. Съдът обаче прецени, че глобата следва да бъде намалена, тъй като съгласно Кодекса на труда, за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лв.

В материалите по делото съдът подчертава, че последвалият взрив в завода е настъпил на съвсем друг обект и двата случая нямат нищо общо. Решението подлежи на касационно обжалване пред видинския административен съд в 14-дневен срок.

Коментари

Задължително поле