Напрежение по гръцките острови в Егейско море заради мигрантите

Хасан Адемов: Нужна е кардинална промяна в подпомагането на хора с увреждания

Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Макрон: Тръмп и аз сме гарантите на световния ред

Декларацията от срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде подписана само от 28-те страни-членки

Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

“Фейсбук” отчита значителен ръст в поставените под предупреждение или премахнати публикации с екстремистко съдържание

Движението в тунел “Ечемишка” на “Хемус” ще бъде двупосочно в тръбата за Варна днес

Комисия в американския Сенат одобри номинацията на Майк Помпео за държавен секретар

Да не прегърнеш дъщерите си 3 години заради хепатит С

„От 2012 г. до днес не съм целувал двете си малки дъщери на 6 и 7 години. Нито съм ги прегръщал като баща. Защото съм с хепатит С. Знам, че няма как да им навредя, тъй като болестта се предава по кръвен път, но съм Тома Неверни. Ето затова заразата ме срина не само физически, защото не знам дали днес щеше да ме има, но и психически…“

Това сподели пред „Труд“ Асен от София, на 34 години, успял българин, мениджър на голяма компания (виж изповедта му по-долу).

Той е един от пациентите с хепатит С, при които вирусът е довел до много напреднало заболяване на черния дроб – т.нар. фиброза. Но най-страшното е, че нито една от покриваните в момента от здравната каса терапии не му помага. Просто няма ефект. Не могат да убият инфекцията, унищожаваща черния му дроб.

Докато на 19 февруари т.г. не изтегля „лотарията“ с даряване на живот. Получава безплатно най-новата и безинтерферонова терапия, която напълно в до 97% от случаите излекува хепатит С. Но тя не се плаща от НЗОК. Затова производителят й я дарява.

Като Асен са още 300 българи. Те нямат друг шанс за оцеляване.

Сред тези хора са лекари и сестри, инфектирани с вируса в годините, когато кръвните продукти не бяха така безопасни, пациенти, преживели трансплантация, при които отново се е стигнало до рецидив на инфекцията на хепатит С. Сред фаталната бройка са и българи с чернодробна цироза в напреднал стадий (с т.нар. декомпенсация), което значи, че са застрашени от първичен рак на черния дроб, и то в много близко време…

За всички тях новите европейски препоръки за лечение на хепатит С, за които научиха над 11 000 гастроентеролози и други специалисти от цял свят на международен конгрес във Виена преди седмица, налагат да се приложи най-новата и без интерферон терапия. „Ако до края на годината не се помогне на тези 300 българи, някои от тях ще починат. Трябва да намерим решение и да помислим какво ще правим в бъдеще“, съобщиха пред „Труд“ български лекари, които бяха на конгреса във Виена.

Изповедта на младия мъж пред „Труд“

Асен се заразява в зъболекарски кабинет

„Съвсем случайно научих, че съм заразен с хепатит С, след като дарих кръв за операцията на мой роднина преди 3 години. В първите дни не вярвах, тъй като знам, че болестта масово се среща при наркомани и при хора с татуировки. Т.е. при друга категория българи. Затова се подложих на втори тест. Но и той потвърди резултатите“, започна разказа си Асен.

Младият мъж влиза в интернет, за да прочете за заболяването. „Разбрах, че преминава с цироза, асцит (б.р. – патологично натрупване на течност в коремната кухина) и много други шокиращи поражения“, допълни Асен. Той започва лечението си при д-р Радин Цонев през 2013 г. в столичната болница „Токуда“ и днес за него специалистът е като Господ. Защото спасява живота му 2 години по-късно с нова терапия.

Преди това да се стигне до щастливата развръзка най-напред д-р Цонев анализира степента на увреждането и установява, че заразяването на Асен е станало преди около 10-15 г. А тогава младият мъж се подлага на продължителни и инвазивни стоматологични процедури – поставят му коронки и фасети.

Д-р Цонев му назначава стандартната терапия с интерферон и още един медикамент. „Повярвайте ми за всичките ми 34 години не съм изпитал по-ужасно нещо! Аз съм 2 метра мъж и бях 130 килограма, а в момента съм 103 кг. Издържам на какво ли не, но не и тогава. Вземах интерферона в петък вечерта, а в сряда не бях човек. Не можех да стоя на краката си, повръщах, постоянно ми беше студено, тресеше ме. Имаше случаи, когато не бях на себе си по 3 дни. Но и това щях да преглътна, стига терапията да беше довела до ефект. Но тя не даде“, разказа Асен.

Лечението без резултат продължава 6 месеца. Болестта го съсипва, рухва и започва да си мисли, че няма да види дъщерите си на сватбите им. Начинът му на живот се променя тотално. „Знаете ли, че след като си мия зъбите или след бръснене, почиствам банята след себе си с препарати, които убиват вируса на хепатит С. И от толкова пръскане за две години и половина самата мивка е поразена, гланцът й е паднал“, каза Асен.

Той е смазан окончателно, когато научава, че за него има лечение, но не се покрива. „Тогава те блъска мисълта, че ти – като човек, не струваш нищо! Плащаш си данъците, осигуровките, с труда си поддържаш статуквото на системата, но държавата не я интересува. Това е отвратително! А в някои щати в Америка новата терапия се осигурява дори в затворите – на изнасилвачи, убийци, крадци и други брутални индивиди. Време е нещо в България да се промени, защото става дума за носещо смърт заболяване“, завърши Асен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.