Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Туроператор фалира, остави 300 без екскурзия в чужбина

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверка по повод подадената от туроператора “АРАЙВАЛС-ИДИ” ООД молба до Софийски градски съд за откриване на производство по несъстоятелност поради свръхзадълженост, съобщиха от пресслужбата на КЗК. Планираните за днес и 01.05.2015г. пътувания до Сардиния, Римини и Левкада, на които трябваше да заминат близо 300 туристи, няма да се осъществят.

Експертите на КЗП съветват потребителите, които имат закупени пакети на “АРАЙВАЛС-ИДИ” ООД, да се обърнат към дружеството и към застрахователя „Евроинс”, с когото е сключена задължителната застраховка „отговорност на туроператора”.

Проверката на КЗП до момента установи, че “АРАЙВАЛС-ИДИ” ООД има сключена застраховка „отговорност на туроператора”, валидна до 08.07.2015г. Търговецът е уведомил контрагентите си с писмо, че е подал молба до Софийски градски съд за откриване на производство по несъстоятелност поради свръхзадълженост. Планираните екскурзии с дати на занимаване 30 април и 1 май няма да се осъществят. Въпреки това сайтът на туроператора е активен и могат да бъдат правени нови резервации, т.е. туроператорът продължава да предлага услуги, които знае, че няма да има възможност да предостави. Набират се доказателства и случаят ще бъде разгледан от Комисията за прилагане на нелоялна практика от страна на търговеца.

През 2014г. КЗП извърши 6824 инспекции в туристически обекти, при които са съставени 582 акта за установени административни нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на изискванията за определената му категория, необявени цени на нощувките и на другите предлагани от тях услуги чрез ценоразпис, поставен на видно за потребителите на място в близост до рецепцията, липса на лист- и карт- меню с обявени цени и грамажи в заведения за хранене и развлечения, липса на регистър на предявените рекламации и др.

Издадени са 90 заповеди за налагане на принудителна административна мярка „Временно затваряне на туристически обект”.

Експертите на КЗП посочват няколко важни стъпки, които потребителите трябва да предприемат преди да изберат услугите на даден туроператор:

1. Уверете се, че туроператорът е регистриран.

2. Изискайте от туроператора сертификата за застраховка, която да покрие неговата отговорност за причинени вреди вследствие неразплащане със своите контрагенти, неплатежоспособност или несъстоятелност.

3. В случай че туроператорът не Ви предостави договор за застраховка, е разумно да се откажете от сключване на договор с него.

4. Настоявайте туроператорът да Ви предостави в писмен вид предварителната информация за избрания от Вас пакет.

5. Изисквайте от туроператора да Ви представи документа за заплатена застрахователна премия.

При сключване на договор за организирано туристическо пътуване изисквайте:

1. Договорът да бъде в писмена форма.

2. Изисквайте да Ви бъде издаден ваучер.

3. При заплащане задължително изисквайте документ за платената сума.

4. Трябва да знаете, че най-късно до 7 работни дни преди пътуването туроператорът трябва да Ви предостави в писмена форма информация за името или фирмата, адреса и телефонния номер на свой представител в посещаваното място, а при липса на такъв – да посочи данни за установяване на контакт с него.

Ако въпреки регистрацията на туроператора, продължавате да изпитвате съмнения относно надеждността му, бихте могли да се свържете поотделно със всеки един от контрагентите му и да проверите дали са направени резервациите в хотелите, в които предстои да отседнете, издадени ли са билетите за транспортните средства, които е предвидено да ползвате и т.н., съветват още от КЗК.

По-подробни указания относно ползването на услугите на туроператорите и турагентите можете да прочетете в секцията „Съвети”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете