Любомир Левчев на 80 г.: Аз, който не избягах от Помпей

Едно-единствено свое стихотворение прочете Любомир Левчев на поетичната вечер “Звездите са мои”, посветена на 80-ия му рожден ден. Написаното преди 20 години “Аз, който не избягах от Помпей” обаче каза всичко, което е вълнувало поета в годините на прехода:

“(...)Аз гледах как вий бягате надолу
към лодки и спасителни лъжи.
Окрали храмовете, вий се молехте
грехът на чужда памет да тежи.

(...) Смениха бог, получиха вулкана.
Градът развратен станал е музей.
И само аз при себе си останах -
аз, който не избягах от Помпей.”

В сряда вечерта в продължение на час и 40 минути в препълнената зала 6 на НДК актьорът Стойко Пеев чете стихове на Левчев, писани в различни периоди от творчеството на именития поет. Сред публиката бяха писателите Деян Енев, Калин Терзийски и Тома Марков, проф. Милена Цанева, акад. Благовест Сендов, композиторът Виктор Чучков, политиците Михаил Миков, Румен Петков, Антония Първанова, Жорж Ганчев, съпругата на рожденика - художничката Дора Бонева, и децата им Владимир и Марта.

Поетичен беше дори поздравът на премиера Бойко Борисов до рожденика: “Никога не се отказвайте да притежавате звездите. Такава дързост не може да бъде само младежка. Тя винаги ще дава на човека онази енергия, която го е научила да ходи изправен и да лети. Без нея не можем да притежаваме и мъдростта, постигната, докато лекуваме навехнатото крило. Имаме нужда да чуваме гласа ви. Пожелавам ви много полети...”

Поздравителни адреси изпратиха и Вежди Рашидов, Йорданка Фандъкова, Михаил Миков, кметовете на Шумен, Бургас и Смолян, приятели от Русия.

“Мога само да ви се поклоня - каза Левчев на гостите в залата. - Видях лицата ви и прочетох, че вие не сте миналото. Вие сте бъдещето. Благодаря ви за тази вяра, която ми давате.” А след това пред поета се нареди дълга опашка за автограф от поета, който на 27 април навърши 80 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура