Истинските задължения на TВ7

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Казусът с телевизията – жесток пример за „Модела Цветан Василев”

288 милиона лева има да връща едноличният собственик на ТВ7, „Краун Медиа” ЕАД на „Технологичен център – институт по микроелектроника” (ТЦ-ИМЕ). За дълга съобщиха от Института в писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Причина за писмото е казусът с ТВ7, откъдето се ожалиха, че искат да ги спрат заради неплатен кредит към фалиралата Корпоративна търговска банка.
Според председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков медията дължи между 2,5 и 5 милиона лева. В същото време той призна, че „Краун Медиа” ЕАД има огромен кредит към ТЦ-ИМЕ.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво показват фактите - ТВ7, в частност нейния собственик, трябва да върне близо 300 милиона лева, а казусът с електронната медия е най-жестокият пример за „Модела Василев”. Схема, чрез която бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е прескачал собствената си банка и е пренасочвал парите на хилядите вложители към свои частни инициативи.

„Моделът Василев” бе посочен в доклад на БНБ още през октомври 2014 година. Тогава от Централната банка написаха, че ТЦ-ИМЕ е кухо дружество, обслужващо Цветан Василев.

Практиката е била следната – дадена фирма, длъжник на КТБ, „иска” да погаси заема си и да изтегли нов. Вместо това да стане през самата банка, дружеството взема кредит от ТЦ-ИМЕ, който Василев „помпа” с пари от КТБ. Така въпросната фирма длъжник погасява задълженията си и влиза в следващи. Тоест банката е връщала сама на себе си средствата, отпуснати на фирмите бушони. Зад фасадата, че финансовите потоци влизат в КТБ, мажоритарният й собственик е дирижирал накъде да отидат парите. През това време в банката не е имало почти нищо – всичко е отивало за бизнес начинания на Василев и негови приближени.
Досега нито едно от кухите дружества не даваше индикации, че е замесено в порочната практика.

Но вчера ТЦ-ИМЕ не издържа на натиска на синдиците, които търсят от него 161 милиона лева, взети от КТБ.

Парите трябва да бъдат върнати във Фонда за гарантиране на влоговете, откъдето се опитват да съберат близо 3,5 млрд. лв. (2 млрд. от тях заем от държавата), които бяха раздадени за покриването на гарантираните депозити.
Затрудненото положение на Института доведе до още разкрития.

От писмото до премиера и главния прокурор се вижда, че „Краун Медиа” ЕАД е натрупало задълженията си към ТЦ-ИМЕ в периода 2009-2014 година. Споразумението за заема е сключено на 28 юли 2009 година, а неговият предмет е „финансиране на дъщерното дружество ТВ Седем АД”. Де факто близо 300-те милиона лева са потънали в електронната медия, откъдето твърдят, че дължат „само” 2,5 или 5 млн. лв. Истината е, че парите от Института са на вложителите на КТБ, но са раздадени щедро по „Модела Василев”.

В написаното от ръководството на ТЦ-ИМЕ има още едно потвърждение за порочната схема на банкера – „имаме задължения към други заемодатели, от кръга на дружествата, които пряко или опосредено също са получавали парични кредити от КТБ, като – „Интегрирани пътни системи” АД, „Сън сити 03” АД, „Инфраструктурна компания” АД, „Принт инвест I”ЕООД (…)”. От този абзац в писмото се вижда, че Василев е преливал парите на КТБ от една фирма в друга, като е заобикалял собствения си трезор. За същото „Труд” пише вече близо година.
Коментарите, предизвикани от признанието на ТЦ-ИМЕ са, че е логично ТВ7 да покрие и задължението на своя собственик „Краун Медиа” ЕАД, което в момента се опитва да измами държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете. Измамата е в това, че една телевизия, която трябва да връща близо 300 млн. лв., в най-добрия случай ще погаси 5 млн.

Финансовият министър Владислав Горанов: ТВ7 е образец за косвено финансиране от КТБ

„ ТВ7” АД е само един от примерите за косвено финансиране за сметка на необезпечени кредити от Корпоративна търговска банка, като прекият и непрекият ефект, понеже много се дискутират тези дни действията на синдиците спрямо това търговско дружество, е около 300 милиона, които са излезли от Корпоративна търговска банка”, това заявява на днешното правителствено заседание финансовият министър Владислав Горанов. Така той потвърждава, че всъщност истинските задълженията на телевизията са около 60 пъти повече от обявените.

Дружеството внесе 30 хиляди от дължимите

Съдебен изпълнител влезе в ТV7 вчера и иззе камери, които са били особен залог по кредита за милиони. Акцията стана пред рехава публика от репортери и служители на телевизията.

Частен съдебен изпълнител отново влезе вчера в TV7, за да прибере по искане на синдиците на КТБ имущество, което е било особен залог по кредит, теглен от фирмата TV7ЕАД.

“Процедурата продължава, както беше започната. Принудително ще бъдат отнемани вещи, които са предмет на залог. Това ще са такива вещи, които няма да затруднят нормалния телевизионен процес”, каза съдебният изпълнител Неделчо Митов. Сътрудниците му изземват камери, които не се използват в момента. Те влизаха с хамали в сградата на ул. “Цар Борис III” №159 и на 29 април, когато работещи в нея направиха жива верига и се наложи намесата на полиция. Вчера публиката пред входа беше от около 50 души, които се разотидоха за 20-30 минути.
“Нашето желание за погасяване на цялото задължение е депозирано в КТБ. До края на следващата седмица ще бъдат погасени 300 хил. лв., а останалите - до края на месеца. Продължаваме да водим разговори, но постигнахме споразумение”, заяви вчера изпълнителният директор на TV7 Кирил Благоев. Той даде да се разбере, че вече е преведено на банката част от дължимото, но посочи сума. Източници от КТБ обясниха пред “Труд”, че по сметките са внесени едва 30 000 лв.

“Аз не зная има ли споразумение между ТV7 и синдиците”, каза Неделчо Митев пред “Труд”. Той опроверга появилата се информация, че се е срещал с евентуалните инвеститори. Те изглеждат мистериозни засега, макар Благоев да твърди, че са се виждали във вторник със синдиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи