Завод за боклука в София от есента

Заводът за преработка на битови отпадъци в столицата ще бъде готов до края на лятото. Съоръжението ще преработва над 400 000 тона смет годишно. Това заяви днес кметицата на София Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на строежа.

Фандъкова не уточни конкректната дата за приключване на завода с мотив, че е възможно тя да се промени заради непредвидени обстоятелства, например лошо време. От думите й обаче стана ясно, че при забавяне без обективни причини строителят ще плаща по 200 000 лв. глоба на ден. Това се знае от изпълнителите, имаме оперативки всеки месец с най-големите им началници, за да са наясно, че този проект е ключов и не може да се позволи забавяне, каза Фандъкова.

Заводът се намира в местността Садината при гара Яна, а в него ще се карат за преработка само битови отпадъци. В четири от сградите строително-ремонтните дейности вече са приключени, като е монтирано и голяма част от оборудването. От 20 април дори текат проби на процеса на преработка.

Стойността на обекта е 213 млн. лв., като над 84% от средствата са безвъзмездно финансиране по оперативна програма “Околна среда”. По думите на столичната кметица с построяването на този завод се решава въпросът на града с битовите отпадъци за десетилетия напред.

На следващ етап ще се изгради и инсталация в “Топлофикация София” за оползотворяване на горивото, което се получава след преработка на отпадъците. Проектът е готов, а след неговата реализация се очаква потреблението на природен газ в столичната “Топлофикация” да бъде намалено с над 10%, което веднага би трябвало да се отрази и в поевтиняване на парното и топлата вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес