Училище за животни

Срещу 60 лева за 5 дни всяко дете ще може да се потопи в света на дивите животни

Какво е мари, с какво се храни групата на рептилите, кой унищожава килограми с ябълки? На всички тези въпроси и на още много други децата ви ще може да научат отговорите в училището за животни, което организира столичният зоопарк.

Само за пет дни всеки малчуган и тийнейджър ще може да разбере кои са защитените видове, как да опазва природата и дори как да погалиш лъв (е, ако му разрешат). Цената е 60 лева, а заниманията са разнообразни, обясни д-р Манол Нейков, директор на зоопарка. В екологичния научно-образователен център децата са разделени на две възрастови групи - до 5-и клас и от 5-и до 8-и клас. Занятията се провеждат от понеделник до петък, от 9 до 17 ч. Зооучилището ще работи през юни и юли, а записването за него започва след 12 май.

Обучението се провежда по специално разработена програма за екологично образование в условията, с които разполага паркът. Има и специални занимания за дресировки на кучета и соколи. “Групите са девет от по 20 човека, но се налага винаги да записваме допълнително, тъй като местата са ограничени, а желаещите - много. За едно място кандидатстват 10-12 деца”, похвали се д-р Нейков. За учениците са осигурени специални материали – тетрадки за попълване, бои за рисуване, глина. Изнасят се лекции за различните видове животни, има разходки, игри и много викторини, на които става ясно кой какво е научил.

Най-новите обитатели на зоопарка, кенгурата, вече са свикнали с нови си дом. “От няколко дни имаме и родени две нови мари, които съжителстват с тях. Марите са кенгуроподобни зайци и видът им е от Аржентина. За да имат повече сянка, дръпнахме назад мрежите и така в двора им попаднаха още две сливи. Сянката вече е голяма и има храсти, ако лежат някой път там, посетителите може и да не ги виждат добре”, предупреди шефът на зоопарка. Новодошлите са почитатели на ябълките, люцерната и бисквитките, но в клетката е истински празник като се появят банани за обяд.

В края на месеца ще дойдат нови диви коне от добричкия зоопарк. В замяна софийският зоопарки ще им изпрати щрауси. Водят се преговори и с германски зоопарк, който е готов да даде голяма група рептилии, в които се включват ценни варани и игуани.

Вече разполагаме с цяла детската градина от новородени животни, похвали се д-р Нейков. Сред тях са муфлони, козирози, мари, прасе пекари и други. И за човешките деца мислим, смеят се в зоопарка и обсъждат да направят специален кът, където малчуганите да могат да галят понита, кокошки и други безобидни животни.

В зоопарка обаче са категорични, че няма да се допускат деца с тротинетки дори по време на учебните занятия. Непрекъснато се получавали жалби от родители, които питат защо не може да се влиза с велосипед. Основната причина е, че не може да се гарантира безопасност на децата, а и на животните, мотивира се д-р Нейков. “Ако едно дете с тротинетка тръгне от високата част на зоопарка и се засили, може да падне, да се нарани и да се наложи да се вика спешна помощ. Но може да блъсне и друго дете или майка, не е изключено и да се блъсне в ограждение на някое животно. Тротинетките се оставят на входа и след това отново се вземат”, отсече той.

В зоопарка може да се влиза пеш, с детски колички и малки детски колела с помощни гуми.

Статистика

За миналата година, през април, общият брой на посетителите в столичния зоопарк е бил 27 916, а за тази година за същия месец броят им вече е 38 268. Цените на билетите нямат промяна. За възрастни билетът е 4 лв., за деца между 3-18 г. е 2 лв., за групи над 15 човека по 1 лв., а за деца под 3 г. е безплатно. И тази година входът за децата ще бъде безплатен на 1 юни.

Най-честите посетители

“Предимно идват семейства с малки деца. Повече посетители имаме в празничните дни. Често виждаме баби и дядовци, които водят внучета на възраст между 3 и 5 г.”, каза Магдалена Размирова, касиер-счетоводител на зоопарка.

Обмен

Разменяме животни постоянно. Това е задължително, защото така се разнообразяват видовете, а е важно и за самото размножаване на животните. Иначе много бързо може да се получи близкородствено кръстосване, обясни директорът на зоопарка д-р Манол Нейков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл