Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

Румънски ТИР спря временно движението по главен път Е-79 преди град Славяново

С най-малко психиатри сме на глава от населението

ЦРУ: България е трета в света по смъртност на населението

Проф. Стив Ханке: Финансовата неграмотност е огромен проблем в България

Не правителството трябва да бъде водеща фигура в осигуряването на финансово образование, а частният сектор. Това мнение изрази професорът по приложна икономика Стив Ханке в изказването си по време на конференцията „Финансовото образование за устойчива икономика“, съобщи investor.bg.

Според него държавата има склонността да разпространява политически идеи, като по този начин целият процес на финансово образование се политизира. Освен това много често концепциите, които държавата предлага, са или погрешни, или нерелевантни, заяви Ханке. По думите му гарантирането на финансова грамотност трябва да бъде частна инициатива, като компаниите трябва да се опитат да образоват хората и така да ги превърнат в потенциални клиенти.

Решението на проф. Ханке представлява създаването на т. нар. „частна асоциация“, която да предлага финансово образование и да бъде финансирана от частния сектор, като всяка година да бъдат раздавани големи награди на хора и институции, които са допринесли за осигуряването на финансова грамотност. Тези награди могат да бъдат медийно съдържание, както печатно, така и дигитално, публикувано от частни и държавни институции.

Поощряването на частния сектор чрез подобни големи годишни награди би насърчило компаниите да предлагат по-креативни възможности за финансово образование, а процесът за повишаване на финансовата грамотност да се случва все по-бързо, вярва икономистът.

Нивото на финансовото образование по целия свят, не само в България, е учудващо ниско, допълни Ханке. В САЩ, където е създаден тест, проверяващ финансовите знания на хората, само 60% реално успяват да го вземат.

Според проучване за финансовата грамотност в България, направено от Световната банка през 2010 г., нивото на финансова грамотност в страната е изключително ниско: около 60% от анкетираните заявяват, че или нямат никакви финансови знания, или те са лоши или много лоши. По-изненадващото е, че въпреки големите възможности, които младите хора днес имат, тяхната финансова култура е много по-лоша от тази на възрастните, като 82% от младежите на 16-17 години не знаят нищо за икономиката.

Основната причина за изключително ниското ниво на финансово образование се крие в т.нар. “do-it-yourself” икономика, посочи икономистът. Според него хората мислят, че имат много повече знания, отколкото всъщност имат, като това се отнася и за финансите.

Според проф. Ханке финансовата грамотност на хората се базира на три основни стълба: осигуряването на достатъчно добра информация за възможностите и за избора, който могат да направят; гарантирането на знания, чрез които да разбират основните термини и концепции в икономиката; и предлагането на съвети как точно да изберат това, което е най-добро за тях и тяхното финансово бъдеще.

Икономистът се спря и на най-важните въпроси относно финансовото образование. Започвайки с тяхната същност, той посочи, че за да бъдат хората финансово образовани, те трябва да могат да управляват парите и финансите си, да разбират как работят банките, какво представляват инвестициите, кредитите, застрахователните услуги и данъци.

Вторият най-важен въпрос, който проф. Ханке задава, е каква точно е ползата от финансовото образование. Само чрез възможността да правят информиран избор, хората могат да бъдат истински щастливи и да водят смислен и проспериращ живот, смята той.

Проф. Стив Ханке, чуждестранни и български експерти обсъждат необходимостта от въвеждане на финансово образование в рамките на конференцията „Образование и бизнес – Финансовото образование за устойчива икономика”. Тя се организира за втора поредна година като част от сътрудничеството между световния медиeн гигант Bloomberg TV и националната телевизия Bulgaria on Air с активното участие на Investor.bg.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.