Лукарски: За първи път има прозрачност за изискванията за кандидатстване за европари по програма конкурентноспособност

За първи път има прозрачност и еластичност по отношение на изискванията за кандидатстване на малки и средни фирми за пари по европрограмата "Конкурентноспособност", каза днес по Би Ти Ви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той поясни, че изискванията са направени след 15 дневно обществено обсъждане, като голяма част от предложенията са използвани.

Лукарски подчерта, че при одобряването на проектите няма да субективизъм, а ще се работи по обективни критерии. "Ще има най-широко покритие на бенифициенти. Вратата е толкова широко отворена, че няма поле за дейност на комисионерите. Отнел съм и всяка възможност за комисионни в министерството. Критериите са лесни и достъпни", каза още министърът. Той посъветва фирмите, които ще кандидатстват, да представят реалистични бизнес планове, за да не бъдат санкционирани, като не ги изпълнят.

Коментирайки ролята на Национален икономически съвет, Лукарски каза, че в него ще се разглеждат както конкретни мерки, така и макроикономическата рамка за растеж. "Това е нещо като българския "план Юнкер", поясни Божидар Лукарски.

В отговор на въпрос, той каза, че не се чувства бламиран заради прехвърлянето на агенцията за обществените поръчки към финансовото министерство. "Обсъждахме го с вицепремиера Дончев и с дебат стигнахме до идеята, че най-доброто място на агенцията е там. Не съм обиден, защото заедно го решхме", обясни министърът на икономиката.

Божидар Лукарски каза още, че ако има липса на реформи или добро управление е нормално да си тръгне някой от министрите. "Има забележки, включително от коалиционните партньори. Би било добре първо да ни ги кажат вътре в коалицията, а не по медиите, но явно Първанов има друг вид коалицианна култура, надявам се да се поправи и той", каза министърът в коментар на критиките към управлението от лидера на АБВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес