Цветан Цветанов за оставката на Теменужка Петкова: Ще излезем с достойнство от тази ситуация

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка Обясни, че познава хората в "Инерком", но не им е кума

Двама възрастни българи са заловени с девет килограма хероин в Гърция

С тематична програма и много изненади Община Благоевград посреща Баба Марта

Задържаха ученик, ограбил лекарства и пари от баба

Румен Радев: България подкрепя усилията на Сърбия за европейската интеграция

65% от ромите в гетата живеели в „конструктивно устойчиви сгради върху собствени терени“

Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Вучич към Радев: По-добър и лоялен партньор от Сърбия трудно ще намерите

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Масови измами с влогове в КТБ

Почти всички привилегировани депозити в КТБ, които по закон не се защитават от държавата, са изплатени до гарантираните 196 000 лв. Причината – противоречиви указания от БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете към квесторите, както и спорни тълкувания на закона от страна на квесторите. Това съобщиха след заседание на временната парламентарна комисия за фалиралата КТБ шефката на комисията Десислава Атанасова и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Десислава Атанасова заяви, че БНБ не само е давала указания на квесторите, но и част от тях са си противоречали: „Ще ви дам пример. Поставени са въпроси, на които веднъж гуверньорът на БНБ Иван Искров е отговорил по един начин, а подуправителят г-жа Кордовска впоследствие е отговорила по друг начин на квесторите на КТБ.” Затова парламентарната комисия ще изиска цялата кореспонденция по случая.

Йордан Цонев пък обясни, че квесторите са сформирали работна група в КТБ, която да се занимава със спорни въпроси. Тя излязла със становище с 4 хипотези, чрез които на практика се заобикалят разпоредбите на Закона за гарантиране на влоговете. Така „почти всички депозити в рамките на гарантираната сума стават гарантирани по едно или друго действие“, каза Цонев. Той цитира писмо от гуверньора на БНБ Иван Искров и предишния председател на Фонда за влоговете Росен Николов, в което се казва, че всички разпоредителни сделки с влоговете след поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни са заобикаляне на закона. Пред „Труд“ депутатът от ДПС допълни, че е имало и противоположни на това указания към квесторите. „Има такива писма от други членове на Фонда за гарантиране на влоговете“, каза Цонев. Според него в тях пишело, че ако по даден влог е начислена наказателна лихва, той можело да се ползва от схемата за гаранция.

От Фонда за гарантиране на влоговете в банките не бяха открити за коментар. От БНБ обявиха, че нямат промяна в позицията си от вторник, когато се разграничиха от действията на квесторите.

От Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата ще проверява и БНБ във връзка със започнатото разследване на квесторите на КТБ.

Според финансистите и бивши членове на УС на БНБ Емил Хърсев и Валери Димитров всички средства, изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете по преференциални депозити, трябва да бъдат върнати. Според Хърсев става дума за много повече от 100 млн. евро, цитирани от премиера Борисов. И Хърсев, и Димитров са категорични, че каквито и да е действия с депозитите след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни м.г., вкл. едностранното им разваляне от страна на депозантите и загубата на преференциалната лихва (както призна, че е направил бившият премиер Иван Костов), не ги правят защитени от държавата. Причината е, че те не са били защитени към датата на сключването им. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете