US ТЕЦ у нас отчете 111 млн. лева печалба

Американската централа „КонтурГлобал Марица изток 3“ отчете чиста печалба от 111,37 млн. лева за 2014 г., показва отчетът на дружеството. По-голяма част от парите ще бъдат раздадени като дивидент - по 38,73 лв. на акция, или общо 103 млн. лева.

Така държавната НЕК ще вземе от дружеството 27,81 млн. лева като собственик на 27% от него. Останалите пари ще отидат в „КонтурГлобал“.

Причината за положителния резултат е увеличението на производството с 6% заради ръста от 50% на износа на електроенергия през миналата година, отчитат от централата.
В края на миналата година Комисията за енергийно и водно регулиране сезира Брюксел заради дългосрочния договор за изкупуване на ток от американските централи „КонтурГлобал“ и “AES Гълъбово”.

НЕК има договор да купува тока от двете мощности за още 15 години. От ЕК все още няма резултат от поисканата проверка. В началото на април НЕК успя да договори бъдещо споразумение за намаляване на част от цените им средно с 14%.

Уговорката е първо НЕК да им плати 700 млн. лева до юни или споразумението пропада. С „КонтурГлобал“ е договорено първите две години по-голямо намаление от 17%, а след това с 14 на сто.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес