Малките и средни предприятия ще усвоят над 120 млн. евро за обновление

Усвояването на първата процедура по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия ще бъде около 80-90%. Това прогнозира при представянето на мярката във Варна зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, като уточни, че общата сума заложена за програмния период за процедурата е 150 млн. евро.

Кандидатстващите фирми трябва да имат минимум 3 приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата. Микропредприятията трябва да имат нетни приходи от продажби за тези три години поне 175 хил. лева, малките - най-малко 750 хил. лева, а средните - минимум 3 млн. лв.

Финансирането ще е за дейности за подобряване на производствените процеси във фирмите, нови или усъвършенствани продукти и услуги, разнообразяване на асортимента, внедряване на иновативни технологии. Максималният размер на безвъзмездната помощ е между 35% и 70% и ще зависи от категорията на фирмата и от региона.

Компании от Югозападния регион, който включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София, ще получат по-нисък процент на безвъзмездната помощ - до 35% за средни и до 45% за микро и малки фирми. За останалите пет района на планиране условията са: до 60% - за средни, и до 70% - за микро- и малки предприятия.

През новия период ще са допустими и авансови плащания до 40% от стойността на проекта, но срещу тях фирмата трябва да предостави банкова гаранция. Везиева заяви, че няма работеща българска фирма, която да не отговаря на критериите на програмата и очаква много голям интерес от страна на бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес