Самолет уби заек на летище Пловдив, дни по-късно блъсна и орел

Самолетът, който беше приземен аварийно от орел на летище Пловдив снощи около 21 часа, е излетял 5 часа по-късно. Оказа се, че на пловдивския аеропорт липсват системи за прогонването на птици. Те се гонят като се стреля с пушка във въздуха преди излитането и кацането на всеки самолет, съобщи trafficnews.bg.

На 8 май при излитане самолет на същата авиокомпания убива заек на пистата. Седмица преди това заради липсата на ограда, роми са откраднали захранващ кабел, който е угасил част от светлините на пистата и се е наложило пътнически самолет да каца на тъмно.

Коментарите на настоящия директор на летище Пловдив Владимир Щърбанов и на бившия директор и авиоексперт Дойчин Ангелов – вижте във видеото.

. В крилото на машината се е ударил най-вероятно орел, сочат данните от проверката. На борда на самолета са пътували 174 пътници. За инцидента потвърди и директорът на летището Владимир Щърбанов.

Самолетът е кацнал около 21.05 часа и се наложило да изчака самолет с техници на авиокомпанията, които е трябвало да огледат машината. Открити са пера от орел в крилото на самолета. Констатирано е и изкривяване на самото крило. Техниците обаче са преценили, че няма опасност за пътниците и в 1.50 минути българско време самолетът е излетял обратно за Лондон. „Няма нищо опасно в случая, подобни инциденти се случват всеки ден на различни летища“, коментира директорът на аеропорта.

Според авиоексперти обаче пловдивското летище не е защитено от прелитащите птици и липсват системи за прогонването на пернатите от периметъра на пистата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини