Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Kристалина Георгиева: Стрес тестовете на банките да не се отлагат за 2016 г.

Правителството да не отлага оценката на качеството на активите на банките за догодина, както възнамерява, а да избърза като включи в проверката и европейските институции. Това препоръча българският еврокомисар Кристалина Георгиева в интервю за Дарик по повод отправената преди ден от Еврокомисията препоръка към България да подобри банковия надзор.

Националната програма за реформи, която правителството прие наскоро, предвижда стрес тестовете на банките да се осъществят през второто тримесечие на 2016 г., а резултатът да стане известен най-рано през юли. Това се прави, за да се даде възможност на банките да се подготвят за процедурата, а и междувременно да бъде избран нов управител на БНБ на мястото на Иван Искров, чийто мандат изтича тази есен.

“В България плановете са за 2016 година, комисията казва: недейте да чакате толкова дълго време. Разбира се, в България предстои много важен избор на ръководство на БНБ. Много важен избор. Трябва да се мисли за това как системата на надзор в България да не допуска такива проблеми”, каза Георгиева.

Тя поясни, че Брюксел изрично иска проверката да стане “по възможност с участието на европейските институции”, за да се направи обективен и независим анализ на това, което се случи в България – фалитът на четвъртата по големина банка. Освен това Еврокомисията иска да се анализира още повече и това, което би могло да се случи. Тоест изводът на комисията е – явно надзорът не е заработил, каза Георгиева. Тя допълни, че не е от голямо значение дали неплатежоспособността на банката е предизвикана отвън, както твърди мажоритарният акционер, или тя е била в лошо състояние. “Това, което има голямо значение е, че надзорът е трябвало да го хване, а не го е направил”, подчерта еврокомисарят.

Тя призова да се провери, при това бързо, дали има рискове някъде другаде по финансовата система – банките, но и пенсионните фондове, застрахователните дружества, и дали активите им гарантират в достатъчна степен пенсиите и застраховките на хората.

По повод разпространените тази седмица чрез медиите списъци на посетителите на банкера Цветан Василев , автентичността на които досега никой не е отрекъл, където личат имената на политици и на шефа на Комисията за финансов надзор, Кристалина Георгиева призова за повече прозрачност и приемане на етичен кодекс. Тя препоръча България да въведе по примера на Еврокомисията регистър на прозрачността, в който фирмите и организациите, които желаят срещи с политици и висши служители, доброволно се вписват. Друго изискване е срещите да се оповестяват и да се записва темата на разговора. “Най-критично е там, където може да има конфликт на интереси”, каза Георгиева.

Запитана дали самата тя може да отиде в централата на някоя банка, Георгиева отговори “по вероятно е да не отида”, но си спомни, че веднъж посетила като гост голяма изложба в една белгийска банка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.