Рашидов инспектира в Истанбул реставрацията на Желязната ни църква и метоха

Министърът на културата Вежди Рашидов инспектира днес ремонта и реставрацията на Желязната българска църква „Свети Стефан” и Метоха в Истанбул. Това стана по време на еднодневното работно посещение на министъра в Истанбул на път за Баку, където той ще участва в започващия утре Трети световен форум за междукултурен диалог, съобщиха от Министерството на културата.

Придружен от Ангел Ангелов - български генерален консул в Истанбул, министър Рашидов инспектира започналата през 2014 година цялостна реставрация на уникалната ни желязна църква „Свети Стефан” на Златния рог. До този момент са реставрирани южната, източната и почти цялата северна фасада на храма, а пластичните елементи от вътрешния интериор са свалени и подготвени за реставрация. Укрепен е и сутеренът.

Министър Вежди Рашидов инспектира и хода на ремонтните, реставрационните и консервационните работи по сградата на Метоха, който се намира в непосредствена близост с Желязната църква. Възстановяването на построения в средата на 19 век Метох започна през ноември м.г. Проектът предвижда в приземния етаж да се оформи музейна експозиция, свързана с дейността на българската общност по време на Възраждането. В Метоха тогава е имало приют, редакция, печатница, училище и семинария, там са списвани и печатани и над 20 български вестника и списания. Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане.

„Министерството на културата ще съдейства за изграждане на музейна експозиция в Метоха в Истанбул”, заяви днес министър Рашидов. – „Експозицията може да работи и като филиал на НИМ – така, както от няколко години функционира етнографската сбирка в църквата ни в Одрин”, уточни министърът и допълни, че точно затова с негова заповед тук наскоро беше директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който ще организира събирането и експонирането на ценните предмети за музейната сбирка.

По-късно днес Вежди Рашидов посети Екзархията ни в Истанбул и подари на настоятелството фототипно издание на История славянобългарска. Министър Рашидов приветства идеята на настоятелството за отваряне на българско училище в Екзархията и обеща съдействие за осигуряване на книги за школото. Председателят на настоятелството Васил Лязе и Димитър Атанасов от ръководството на настоятелството благодариха на министър Рашидов за подкрепата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят