Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня в Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Рашидов инспектира в Истанбул реставрацията на Желязната ни църква и метоха

Министърът на културата Вежди Рашидов инспектира днес ремонта и реставрацията на Желязната българска църква „Свети Стефан” и Метоха в Истанбул. Това стана по време на еднодневното работно посещение на министъра в Истанбул на път за Баку, където той ще участва в започващия утре Трети световен форум за междукултурен диалог, съобщиха от Министерството на културата.

Придружен от Ангел Ангелов – български генерален консул в Истанбул, министър Рашидов инспектира започналата през 2014 година цялостна реставрация на уникалната ни желязна църква „Свети Стефан” на Златния рог. До този момент са реставрирани южната, източната и почти цялата северна фасада на храма, а пластичните елементи от вътрешния интериор са свалени и подготвени за реставрация. Укрепен е и сутеренът.

Министър Вежди Рашидов инспектира и хода на ремонтните, реставрационните и консервационните работи по сградата на Метоха, който се намира в непосредствена близост с Желязната църква. Възстановяването на построения в средата на 19 век Метох започна през ноември м.г. Проектът предвижда в приземния етаж да се оформи музейна експозиция, свързана с дейността на българската общност по време на Възраждането. В Метоха тогава е имало приют, редакция, печатница, училище и семинария, там са списвани и печатани и над 20 български вестника и списания. Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане.

„Министерството на културата ще съдейства за изграждане на музейна експозиция в Метоха в Истанбул”, заяви днес министър Рашидов. – „Експозицията може да работи и като филиал на НИМ – така, както от няколко години функционира етнографската сбирка в църквата ни в Одрин”, уточни министърът и допълни, че точно затова с негова заповед тук наскоро беше директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който ще организира събирането и експонирането на ценните предмети за музейната сбирка.

По-късно днес Вежди Рашидов посети Екзархията ни в Истанбул и подари на настоятелството фототипно издание на История славянобългарска. Министър Рашидов приветства идеята на настоятелството за отваряне на българско училище в Екзархията и обеща съдействие за осигуряване на книги за школото. Председателят на настоятелството Васил Лязе и Димитър Атанасов от ръководството на настоятелството благодариха на министър Рашидов за подкрепата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.