Хванаха 28-годишен мъж, ползвал данни от чужди банкови карти

“Топлофикация София”: Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване

77-годишна жена изгоря при пожар в Петрич

Федерика Могерини: ЕС ще отпусне на Турция допълнително 3 млрд. евро за бежанците

Спецсъдът върна делото срещу Румен Овчаров (СНИМКИ)

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 25 април 2018

Нови обвинения за Десислава Иванчева и заместниците й

Весела Лечева: Лиляна Павлова и Красен Кралев няма да си подадат оставките, но дължат голямо извинение на младите хора

Бойко Борисов: България намали външния си дълг с 2,3 милиарда лева

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш съдия и срещу адвокат

Търгове ще определят нивата на рентите за земеделска земя Компанията за управление на земя "Агрион" отдава парцелите чрез тайно наддаване

Ротрианци дариха автомобил на социален дом в Свищовско

Тимуровци с акция в помощ на самотна майка от Горна Оряховица

Пожарникари спасиха щъркелово яйце в Балкана

Свищовлия ще отговаря за зверски побой на съгражданин

Лукойл открива у нас нов завод за 2,6 милиарда лева

Президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов ще пристигне утре у нас за откриването на най-голямата чуждестранна инвестиция в България през последните години. На площадката на петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ в сряда ще бъде пуснат в експлоатация уникален нов завод – Комплекс за преработка на тежки остатъци, на стойност 1,5 млрд. долара, или 2,6 млрд. лв. Подобни инсталации има само в седем други страни, сред които са САЩ, Япония и Кувейт, съобщава “Преса”.

Финансово инвестицията изпреварва досегашния лидер в класацията – американската компания „Ей И Ес“, която пусна през 2011 г. нова ТЕЦ край Гълъбово на стойност 2,35 млрд. лв.

Мегазаводът в Бургас е известен на специалистите с името Инсталация за хидрокрекинг на гудрона. Гудронът е най-тежкият остатък от преработката на петрол. Новата инсталация ще позволи максимално оползотворяване на скъпата суровина.

Извличането на високостойностни продукти от 1 тон нефт ще се повиши от 74% на 90%. При дълбочинната преработка ще се извличат повече дизелови горива и мазут със съдържание на сяра под 1%. Така значително ще се повиши конкурентоспособността на бургаската рафинерия на европейския пазар. В същото време производството ще отговаря на най-строгите еконорми на ЕС.

Строителството на уникалната инсталация започна през 2012 г. В Бургас пристигнаха огромни съоръжения. Най-голямото от тях беше реактор с тегло 1656 тона и дължина 57 метра. Транспортирането на така наречените чудовища на „Лукойл“ се превърна в световна атракция и беше заснето от „Нешънъл джиографик“ за поредицата „Мегазаводи“.

Утре президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов ще открие 221-вата бензиностанция на руската компания у нас. Тя ще отвори врати на 299-ия километър на магистрала „Тракия“ – в участъка, където до миналото лято нямаше къде шофьорите да спрат за зареждане или почивка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.