Британка начело на джихадистката терористична група Ал Шабаб

"Бялата вдовица", както стана известна преди известно време британката Саманта Лютуейт, е отговорна за убийствата на 400 души, след като е станала ключова фигура в джихадистката терористична група "Ал Шабаб", информира "Дейли мирър".

Майката на четири деца, която напусна Великобритания след атаките от 2005 г., е издирвана от 4 години насам, след като тя и друг британец - Джермейн Грант, бяха уличени в подготовката на нападение срещу туристи в кенийския град Момбаса.

Според данни на в. "Дейли мирър", цитирани от БГНЕС, вдовицата е участвала и в мащабната атака и убийството на 148 студенти в Кения.

В последно време Лютуейт се е издигнала значително в редиците на терористичната организация, след като мнозина от нейните ръководители са загинали при въздушни атаки. Според сомалийски антитерористични служители в момента тя е дясната ръка на лидера на "Ал Шабаб" Ахмад Умар и е подозирана в разпореждането на убийствата на 400 невинни.

Властите предполагат, че тя е дирижирала терористични нападения, самоубийствени атентати и взривове на коли бомби в Сомалия и Кения, както и нападението в университета в Гариса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят