Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Държавата държи парите си основно в пет банки

Държавната и местната власт държат близо 70% от парите си в пет банки. Това показва статистиката на БНБ. Общата стойност на този ресурс е 2,9 млрд. лева, като средствата основно се намират в Първа инвестиционна банка, Общинска банка, УниКрeдит Булбанк, Инвестбанк и Банка ДСК.

За първи път в отчетите държавната ББР се появява като партньор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания (НЕК) и „Булгаргаз“.

Трите компании вече държат част от парите си именно в Българска банка за развитие и нямат концентрация на средства в КТБ, както беше преди три месеца, показва отчетът на Министерството на енергетиката за средствата на държавните дружества в банките. Като цяло в ББР са депозирани сравнително малко от държавните средства – общо 18 млн. лева, показва отчетът на БНБ.

С постановление на Министерския съвет от пролетта на 2013 г. е забранено държавни дружества да съхраняват повече от 25% от нетните си пари в една банка, ако те надвишават 3 млн. лева.

При въвеждането на забраната повечето от компаниите съхраняваха парите си в КТБ. Над разрешения лимит в момента са единствено „Булгартрансгаз“ с 28% и „Ел Би Булгарикум“ с 30%, като и двете компании са успели да намалят експозициите си във фалиралата банка.

Без достатъчно свободни пари през първото тримесечие се оказват държавните „Мини Марица-изток“ и „ТЕЦ Марица-изток 2“, както и „Булгартел“, показват данните на енергийното министерство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.