Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на Международната банка за икономическо сътрудничество

Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на Международната банка за икономическо сътрудничество, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството одобри позиция на българската делегация за предстоящото заседание на Съвета на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), което ще се проведе на 8 и 9 юни в Москва.

На срещата ще се обсъжда приемане на решение относно ликвидация на Банката. С оглед улесняване на държавите-членки при вземане на обективни решения по предложението, на заседание на Съвета на МБИС през 2014 г. е взето решение за изготвяне на финансов анализ на състоянието на Банката от независима международна компания. Основните изводи от проведения от компанията „ПрайсуотърхаусКупърс Раша Б.В.“ финансов анализ на състоянието на МБИС не предоставят обосновани аргументи и основания за подкрепа на предложението за прекратяване на дейността на Банката. На основание на този финансов анализ правителството на България не подкрепя решение за ликвидация на МБИС и свързани с ликвидация действия, процедури и документи.

България е член на Международната банка за икономическо сътрудничество от създаването й през 1963 година. Страни-членки на банката са още Русия, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия и Виетнам. МБИС има уникален статут, като независимо от участието си в капитала всяка страна има равни права при взимане на решения. Също така Банката не е включена в списъка на финансови институции, към които се прилагат ограничителни мерки от Съвета на Европейския съюз, което е позитивен фактор за осъществяването на дейността й на територията на страните-членки на ЕС, акционери в МБИС.

През последните години българската делегация в Съвета на МБИС полага усилия за реорганизирането на Банката и превръщането й в модерна международна финансова институция с кредитен рейтинг и добри възможности за кредитиране на бизнеса в страните-членки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини