"Лукойл" откри нова мощност за 1,5 млрд. долара

Президентът на „Лукойл" Вагит Алекперов и премиерът Бойко Борисов откриха модерен комплекс за преработка на тежки остатъци от петрол в бургаската рафинерия на компанията.

Инвестицията в нея е над 1,5 млрд. долара. По света има само 7 подобни инсталации, съобщиха от „Лукойл“. С новия комплекс ще се извличат повече горива от нефта чрез съвременни методи за дълбочинна преработка.

„За нашата компания този ден е много важен, защото въвеждаме в експлоатация уникален комплекс, той извежда “Лукойл Нефтохим Бургас“ сред най-добрите световни рафинерии“, каза Алекперов.

Той благодари на Борисов и правителството, което е съдействало на проекта от първия ден – първата копка на инсталацията бе направено отново от шефа на „Лукойл“ и Борисов преди 3 години, както и на местната власт в Бургас за помощта за транспортирането на съоръженията за инсталацията през града.

Преминаването на камионите от пристанището през града и монтирането на техниката бе заснето от „Нешънъл Джиографик“ за поредицата „Мегазаводи“.

Уверен съм, че новата вече работеща инсталация ще повиши промишления потенциал на България, ще се увеличат постъпленията от данъци и да се създадат нови работни места, каза Алекперов.

Министър-председателят напомни, че с над 1 млрд. лв. повече са приходите в бюджета за първите месеци и каза, че влияние за този резултат има и борбата срещу контрабандата. „Над 1 млрд. лв. в повече сме събрали и голяма част от тях са от горивата“, каза Борисов и допълни, че този курс на правителството ще продължи.

Премиерът използва поводът, за да се похвали, че “само за следващия месец имаме за близо около милиард нови инвестиции в различни заводи, които произвеждат и създават работни места”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес