Българска фирма вече със сертификат за устойчива туроператорска дейност

Първият сертификат за устойчива туроператорска дейност в България беше връчен в рамките на Зелени дни 2015 - фестивалът за устойчив туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи.

Сертификатът Travelife Partner беше връчен на Любомир Попйорданов, управител на туристическа фирма ОДИСЕЯ-ИН от Мая Филипова, национален координатор на TRAVELIFE за България и изпълнителен секретар на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. Церемонията се състоя в присъствието на зам.министъра на туризма Ирена Георгиева.

ОДИСЕЯ-ИН е редовен член на АБТТА. Званието TRAVELIFE PARTNER не е просто признание за дългогодишните усилия и активната ангажираност на ОДИСЕЯ-ИН с ценностите на отговорното туристическо развитие.

Платформа TRAVELIFE е създадена с подкрепата на Европейската комисия с цел повишаване на екологичната, социална и икономическа устойчивост на европейската туристическа индустрия, и е водеща система за сертифициране на устойчива дейност в туристическия сектор.

Сертификат TRAVELIFE PARTNER удостоверява, че ОДИСЕЯ-ИН спазва повече от 100 критерия за устойчива туристическа дейност и има внедрени процедури за повишаване на корпоративната култура и социална отговорност във всички основни сфери на управление на туристическия бизнес – вътрешнофирмено управление, разработване на продукти, управление на веригата за доставки и договаряне с доставчици, отношения с потребители, взаимодействия с дестинации.

Стандартите на TRAVELIFE покриват аспектите на 7 международни критерии, в т.ч. ISO 14001 за околната среда, ISO 26000 за корпоративна социална отговорност, Схемата за екомаркировка Ecolabel, Система за управление на околна среда EMAS III, др., и са официално признати за пълно съответствие с Световните критерии за устойчив туризъм, подкрепени от ООН.

Повече от 35 национални туристически асоциации включително от Азия, Африка и Латинска Америка популяризират системата сред своите членове, и работят стъпка по стъпка към постигането на по-устойчива дейност.

През май миналата година АБТТА стана първата от 14-те български туристически асоциации, подписали в присъствието на Генералния секретар на Световната организация по туризъм Глобалния етичен кодекс в туризма на ООН. Една година по-късно член на АБТТА става първата българска туристическа фирма, получила международно признание за своята висока корпоративна социална отговорност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес