Връзват с НАП културата и спорта

Продажбите на билети за концерт, театър, кино, спортни състезания, изложби, атракциони и дори тези за паркиране задължително ще се отчитат чрез касови бележки. Това предвиждат законодателни промени, публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите. Така Националната агенция за приходите (НАП) ще може да получава информация за продажбите чрез дистанционната връзка на системите им с касовите апарати.

И в момента има билети за културни прояви, които се продават с фискален бон. В законодателството обаче е предвиден и механизъм, по който това може да става и без издаването на касова бележка. Достатъчно е само да се издаде билет със съответните защитни елементи. От финансовото министерство обаче смятат, че тези изключения трябва да отпаднат, за да се предотврати рискът от укриване на данъци. При проверки данъчните често се натъквали на билети, които са издавани без основание или с подправена номинална стойност. Имало случаи, при които издадените документи за продажба не отговаряли на изискванията за ценни книжа, предвидени в разпоредбите.
Данните показват, че за периода от 2012-2014 г. средногодишно с над 25 милиона билета се отчитат продажбите на различни развлекателни услуги от търговци, които са освободени от задължението да издават касови бележки. „Това представлява значителен риск за държавния бюджет“, пише в мотивите към промените.

Търговците, които продават билети за концерти, театър и др., ще трябва да изпълнят изискването до 1 септември тази година. Ще се запази изключението единствено за продажбите на билети и карти за превоз на пътници. Тогава обаче издадените документи трябва да имат трайно вписана номинална стойност и най-малко два защитни елемента върху хартията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес