На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Фандъкова: 50 блока в София са готови за саниране

50 блока в София са готови за саниране по програмата на кабинета за повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради. Те имат сключени договори с Българската банка за развитие или със Столичната община. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията “Енергийна стратегия за Европа – диверсификация и енергийна сигурност”, която се проведе в София. Други 72 сгради са подали заявления за интерес към програмата.

Фандъкова отчете, че от 2006 година досега Столична община е инвестирала над 25 милиона лева за енергийна ефективност на общински сгради. Над 95% от общинските сгради вече са с частични мерки за повишаване на енергийната ефективност, а в над 110 са приложени цялостни мерки за енергийна ефективност. От тях 76 са училища и детски градини. Кметът даде за пример пилотен проект на 9 училища, в които освен мерките за енергийна ефективност се поставят и ВЕИ инсталации.

Спестяванията на енергия, които се реализират, са за над 300 хил. лв. годишно. В допълнение са намаляват с 900 тона на година и емисиите въглероден диоксид. При детските градини броят на тези, в които са инсталирани ВЕИ, е 13. Наред с това, благодарение на обновяването на градския транспорт с по-енергоефективни тролейбуси, трамваи и автобуси, са постигнати 15% икономии на използваната енергия, съобщи Йорданка Фандъкова.

От реализацията на проекта за столичното метро емисиите въглероден диоксид пък намаляват със 70 хил. т годишно. Допълнително с реализацията на проекта за завода за боклук общината ще може да произвежда 5640 мегаватчаса електроенергия годишно, посочи още кметът. Очаква се той да заработи тази година.

Започнат е и проект за обновление на уличното осветление, с което се очаква да бъдат пестени годишно по 2800 тона вредни емисии.

„Ние сме първата община в България, която създаде план за енергийна ефективност. В него е заложено до 2020 година вредните емисии да бъдат намалени със 122 %”, припомни Фандъкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.