Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

НЕК отчита 25 млн. лева печалба за първото тримесечие, дължи 4 млрд. лева

25 млн. лева печалба за първото тримесечие отчита държавната компания НЕК. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика.

“Когато цифрите говорят и боговете мълчат. Информацията е публична. Това не са някакви измислени числа. Доста време ми трябваше, за да се уверя в печалбата на НЕК. Два пъти са се увеличили продажбите на НЕК на свободния пазар, но на регулирания отчита загуба”, коментира Петкова.

Същевременно, задълженията на Националната електрическа компания в момента възлизат на 4 млрд. лева, като 1,4 млрд. оттях са текущи. Дружеството не разполага с достатъчно средства, за да плаща на производителите тока и се налага да вземе спешен заем от 1 млрд. лева. Сумата ще бъде изтеглена от Българския енергиен холдинг под формата на мостов заем. Само преди година холдингът пусна облигационна емисия за същата сума, за да помогне на НЕК.

“Надявам се да има светлина в тунела. Един от основните лостове за преодоляване на дефицита е именно либерализацията на пазара на електрическата енергия. Това, което правим е да намерим най-добрият модел за либерализация, който да компенсира разликите в цените чрез компенсаторен механизъм”, обясни Петкова. Тя посочи, че се подготвя сключването на договор със Световна банка за избор на модел, който да защити всички в този процес.

“Този договор ще доведе и до промяна в Закона за енергетиката. През месец септември може би ще имаме готовност за законодателни промени във връзка с либерализацията на пазара. С либерализацията обаче доста сме поизостанали”, каза още Теменужка Петкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.