Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

За година токът поскъпна с 19%

Поскъпване на тока от 1 юли със средно 1,99% предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ако то бъде одобрено, общото увеличение на цената за период само от една година ще бъде от 14% до 19% за различните електроразпределителни дружества по изчисления на „Труд“.

Това ще бъде третото поредно увеличение на цените на електроенергията в последните 12 месеца. Тарифите първо нараснаха със скромните 2% от 1 юли 2014 г. Последва по-драстично повишение с още 9,79 на сто от октомври м.г.

С предстоящото вдигане на цените сметките показват, че реалното оскъпяване ще е с почти 20% за някои от абонатите. Например през юни 2014 г. средната сметка за домакинство в Североизточна България е била 32,97 лева с ДДС за консумация от 232 кВтч на месец. След 1 юли тази година за същото количество ток ще се плащат 46,89 лева по изчисления на „Труд“.

Според новите тарифи от юли най-голямо увеличение на тока ще има в Североизточна България, където доставчик е „Енерго про“ – 3,64%. В Западна България, където оперира ЧЕЗ, токът поскъпва с 1,53%, а в Южна, обслужвана от ЕВН – с 1,22 на сто.

Единствено в най-малкото електроразпределително дружество – ЕРП „Златни пясъци“, има намаление на цените с 2,93%. От компаниите не коментираха предложените тарифи с мотив, че им трябва време да се запознаят с тях.

Самите те са предложили значително по-големи повишения от предложеното от КЕВР, става ясно от доклада на регулатора.

Енергийната комисия отчита и договореното преди месец и половина понижение на цените на тока от двете американски централи „AES Гълъбово“ и „Контурглобал Марица изток 3“ – съответно с 14 и 17%.

То трябва да влезе в сила веднага щом Националната електрическа компания им се издължи, което не е факт до момента. Тъй като е възможно забавяне, от КЕВР са предвидили буфер под формата на заложена по-висока цена за периода до влизане в сила на договорката.

Регулаторът е публикувал и доклад за цените на топлата вода от топлофикациите също от 1 юли. Предвижда се поевтиняване с 2,45 на сто средно за страната, като най-голямо е в Бургас – с 5,99 на сто (виж таблицата).

За София намалението е 5,63%. Причината е поевтиняването на природния газ. Топлофикациите поискаха само преди два месеца от КЕВР с до 46% по-високи цени от юли.

Разпределение
на мощностите

Вторият най-евтин производител на ток у нас – държавният ТЕЦ „Марица изток 2“, ще работи за свободния пазар, а не за битовия. Това сочат разчетите на енергийния регулатор.

По-малко ток за бита ще дава и евтината АЕЦ „Козлодуй“, въпреки че ще остане най-големият източник на електроенергия за домакинствата. След него се нареждат двете американски централи, с които НЕК има дългосрочни договори, вятърни и слънчеви централи, топлофикациите.

Отделно от обявената тарифа домакинствата чрез сметките си ще плащат и разходите на доставчиците на ток за балансиране на системата.

Те се начисляват на отделен ред във фактурата и покриват т.нар. разминаване между направените заявки на потребителите и реално използваната енергия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.