Прокуратурата започва проверка в КФН заради фалита на „Олимпик“

Мъжът, който вилня в спешното отделение в Перник, отиде да се извини Предложил да плати щетите

Община Велико Търново прехвърля 10 язовира на държавата Водоемът в Леденик "плаче" за спешен ремонт

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри Открит близо до римската скулптура надпис от I-II век насочва към агонотета Тиберий Клавдий Бакхий

Турция и Катар подписаха споразумения за обмяна на валута

Ципрас обявява края на гръцката криза от остров Итака Подготвяните тържества се отлагат заради библейските пожари в Мати

Плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“ – Благоевград отново отворен за посетители

Консолидацията в банковия сектор продължава Какво ще се случи след придобиването на СЖ Експресбанк от ДСК

Най-дългият камион в Европа – над 30 метра Влекач тегли две ремаркета

Соломон Паси: Евросъюзът има абсолютно сбъркана позиция по отношение на миграцията

Директорът на анестезиологията в Сливен: Починалата родилка не е имала външни наранявания при постъпване в реанимацията

Очакват ни валежи в Западна България днес

Как мутра учи философия?

Детският радиохор на БНР излиза на протест

Пожарникари спасиха двама мъже и шест деца, бедстващи в река Арда край Маджарово

За година токът поскъпна с 19%

Поскъпване на тока от 1 юли със средно 1,99% предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ако то бъде одобрено, общото увеличение на цената за период само от една година ще бъде от 14% до 19% за различните електроразпределителни дружества по изчисления на „Труд“.

Това ще бъде третото поредно увеличение на цените на електроенергията в последните 12 месеца. Тарифите първо нараснаха със скромните 2% от 1 юли 2014 г. Последва по-драстично повишение с още 9,79 на сто от октомври м.г.

С предстоящото вдигане на цените сметките показват, че реалното оскъпяване ще е с почти 20% за някои от абонатите. Например през юни 2014 г. средната сметка за домакинство в Североизточна България е била 32,97 лева с ДДС за консумация от 232 кВтч на месец. След 1 юли тази година за същото количество ток ще се плащат 46,89 лева по изчисления на „Труд“.

Според новите тарифи от юли най-голямо увеличение на тока ще има в Североизточна България, където доставчик е „Енерго про“ – 3,64%. В Западна България, където оперира ЧЕЗ, токът поскъпва с 1,53%, а в Южна, обслужвана от ЕВН – с 1,22 на сто.

Единствено в най-малкото електроразпределително дружество – ЕРП „Златни пясъци“, има намаление на цените с 2,93%. От компаниите не коментираха предложените тарифи с мотив, че им трябва време да се запознаят с тях.

Самите те са предложили значително по-големи повишения от предложеното от КЕВР, става ясно от доклада на регулатора.

Енергийната комисия отчита и договореното преди месец и половина понижение на цените на тока от двете американски централи „AES Гълъбово“ и „Контурглобал Марица изток 3“ – съответно с 14 и 17%.

То трябва да влезе в сила веднага щом Националната електрическа компания им се издължи, което не е факт до момента. Тъй като е възможно забавяне, от КЕВР са предвидили буфер под формата на заложена по-висока цена за периода до влизане в сила на договорката.

Регулаторът е публикувал и доклад за цените на топлата вода от топлофикациите също от 1 юли. Предвижда се поевтиняване с 2,45 на сто средно за страната, като най-голямо е в Бургас – с 5,99 на сто (виж таблицата).

За София намалението е 5,63%. Причината е поевтиняването на природния газ. Топлофикациите поискаха само преди два месеца от КЕВР с до 46% по-високи цени от юли.

Разпределение
на мощностите

Вторият най-евтин производител на ток у нас – държавният ТЕЦ „Марица изток 2“, ще работи за свободния пазар, а не за битовия. Това сочат разчетите на енергийния регулатор.

По-малко ток за бита ще дава и евтината АЕЦ „Козлодуй“, въпреки че ще остане най-големият източник на електроенергия за домакинствата. След него се нареждат двете американски централи, с които НЕК има дългосрочни договори, вятърни и слънчеви централи, топлофикациите.

Отделно от обявената тарифа домакинствата чрез сметките си ще плащат и разходите на доставчиците на ток за балансиране на системата.

Те се начисляват на отделен ред във фактурата и покриват т.нар. разминаване между направените заявки на потребителите и реално използваната енергия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.