Махат изкскването за максимален размер на багажа в столичния градски транспорт

Три турски ТИР-а се удариха на магистрала „Хемус“

Георги Гьоков: Действията на проф. Плочев доказват, че здравеопазването е недофинансирано

Камелия Нейкова: Надявам се на изборите за евродепутати да гласуваме електронно

Весела Лечева разработи стратегия за реформа в спорта Депутатът от БСП предлага 90 нови параграфа в Закона за физическото възпитание и спорта

Илън Мъск се изфука с тостер “Междузвездни войни”

Меркел и Ердоган ще се срещнат след формирането на новия германски кабинет

Деница Сачева: 40% от учителите ще излязат в пенсия до 8 години

Полицаи четат лекции на пенсионери в Берковица

Индия планира полет до Луната през април

Десетки кандидат-студенти посетиха ВТУ в Деня на отворените врати

Димитър Главчев: Не бягаме от темата за Истанбулската конвенция

Дъщеря закла болната си майка си и опита да се самоубие в Лом

Незагасена цигара подпали къща за гости в Еленския Балкан Разследват палеж на автомобил в Павликенско

Загинали са всички на борда на катастрофиралия ирански самолет

Юруш на черешите

Черешите смайващо поевтиняха. Само за седмица от 4,06 лева за килограм на едро цената им се стопи до 2,34 лева, а търговците очакват още по-драстичен спад. До момента намалението е с 42,36% процента, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Според специалистите по хранене и диететика точно се е времето за поне един разтоварващ ден в седмицата с череши в менюто ни.

„Хубаво е през май и юни да слагате череши на трапезата, тъй като първите са най-ниско въглехидратни“, заяви пред „Труд“ д-р Митко Ригов, завеждащ „Болнично хранене“ в столичната университетска Александровска болница.

Той препоръча в деня на разтоварването да има 4-5 приема череши от по 200-300 грама за жените и по 300-400 грама за мъжете. Позволява се още по една салата на обяд и за вечеря, друг вариант е по една зеленчукова супа на обяд и на вечеря. А ефектът ще е изчистване от токсини и чувство за лекота.

„Въпреки че на пазара все още повечето череши са вносни, вече започва и българската реколта, чиито изкупни цени варират от 50 стотинки и достигат до 1 лев“, каза пред „Труд“ Мария Милтенова, зам.-шеф на асоциацията на градинарите в България. По думите й овощарите очакват по-добра от миналогодишната реколта.

През 2014 г. добивът на череши беше силно занижен заради болести и дъждове. По данни на Министерството на земеделието черешовата реколта през миналата година е спаднала с 13 на сто, единствено прасковите и нектарините са намалели повече – с 18%. Средният добив от хектар беше едва 5322 тона.

Въпреки това цената на сладкия плод беше с около 3 на сто по-ниска от настоящата. Черешите пък заемаха над 24 на сто дял от производството на плодове въобще в България. След тях по производство се нареждат джанките и сливите.

Според градинари причината 2015-а да се отличава с по-скъпи плодове е забавянето на топлото време и заложените от производителите по-ниски реколти. В същото време изкупните цени се очаква да бъдат отново по-ниски от реалните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.