Майката на Паоло: Съдът да покаже, че престъпленията не остават безнаказани

Бъдете внимателни, по улиците има деца, които искат да живеят. Това заяви майката на на 4-годишния Паоло, който на 2 юни 2014 г. бе прегазен на пешеходната зона в Стара Загора. Тя призна, че се надява с решението си съдът да покаже, че престъпленията не остават ненаказани.

Днес се гледа делото за смъртта на Паоло на последна инстанция. Обвиняем по делото е Георги Сапунджиев , които на първа инстанция получи три години и четири месеца затвор. На 5 март тази година обаче Апелативният съд в Пловдив постанови по-висока присъда за шофьора-убиец - 6 години затвор и осем години без шофьорска книжка.

Пред ВКС Сапунджиев обжалва присъдата на второинстанционния съд и иска тя да бъде намалена на под 3 години лишаване от свобода. Самият Сапунджиев не се яви днес в съдебната зала.

Родителите на Паоло, които са и частни обвинители по делото, присъстваха в съдебната зала. Заедно с тях пристигнаха още около 20 човека, които настояха за за справедлива присъда.

Адвокатът на Сапунджиев Георги Георгиев поиска 6-годишната присъда на клиента му да бъде намалена до под 3 години заради добрите характеристични данни на шофьора. Той също така изтъкна, че Сапунджиев е бил осъден по необосновано обвинение. Адвокатът на обвиняемия подчерта, че в момента, в който клиентът му блъснал Паоло, детето било на 2 метра от пешеходната пътека, а не нея.

Според Георгиев всекидневно стават катастрофи, в които умират хора. В повечето случаи обаче няма медиен натиск. При ситуацията със Сапунджиев обаче не било така и обстоятелствата повлияли на съда. "Имате всички основания да намалите наказанието под 3 години", завърши Георгиев.

Адвокатите на родителите на Паоло Иван Иванов и Данчо Баев поискаха от върховните касационни съдии да потвърдят присъдата на Апелативния съд в Пловдив. Баев изрично подчерта и припомни на присъстващите в залата, че Сапунджиев има и други провинения и ПТП-та като шофьор. С тези твърдения не се съгласи адвокат Георгиев, според който клиентът му няма други пътно транспортни произшествия, а 7 провинения от категория "обичайни" - такива, каквито имат почти всички шофьори в по-големите градове, за които има глоби от по 20-30-40 лв., разясни адвокатът.

Баев извади документи, с които категорично показа на съда, че освен по-леки провинения Сапунджиев има и две ПТП-та. ВКС трябва да се произнесе по делото в срок от 30 дни. Веднага след съдебното заседание майката на Паоло коментира пред журналисти, че се надява ВКС да потвърди присъдата на Апелативния съд в Пловдив, въпреки че и тази присъда не я удовлетворила. "Нищо не ме удовлетворява. Как може една присъда да ме удовлетвори? Нищо не може да ми върне детето. Просто ще бъда малко по-спокойна за другото си дете." Майката каза, че досега никога не се е срещала очи в очи със Сапунджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини