Монети и обеци откриха археолози на Перперикон

Една златна и четири сребърни монети разкриха археолозите през първата седмица от тазгодишните разкопки на Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров. Експедицията се натъква на тях малко след като намери изящната статуетка на бог Аполон, за която “Труд” вече писа.

Златната монета е от епохата на Юстиниан l Велики (527-565 г.). Тя е от т.нар. тремиси (1/3 от солида), тежи 2 г и е изработена от почти 24-каратово злато, уточни археологът. От едната й страна е ликът на владетеля на Източната Римска империя, а от другата – богинята Виктория с разперени криле.

Намерените две по-големи сребърни монети свидетелстват за друг етап от живота в скалния град. Сечени са по времето на цар Иван Александър (1331-1371 г.), който според исторически извори прави най-големия опит да върне Перперикон в пределите на държавата. Доскоро сведенията за събитията са само от исторически извори, но монетите от тази епоха свидетелстват, че там е имало военен гарнизон. По тях няма инфлационни изрязвания и се предполага, че са част от войнишките заплати. На монетите личат образите на Иван Александър и сина му Михаил. Сечени са в Търново.

Майстори от престолния град са изработили и двете намерени обици на Перперикон, твърди проф. Овчаров. Подобни накити са познати от средновековната ни живопис.

Още две монети представи археологът. Те са венециански, сечени са през Хlll в., но са използвани до 70-те години на ХlV и са доста изрязани заради инфлационните процеси.

Тази година трябва да завършат разкопките на акропола на Перперикон, категоричен е проф. Овчаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура