Заложени са още токови удари

До 2024 г. се предвиждат нови 1500 мегавата от зелена енергия - колкото блок и половина от АЕЦ

Знае ли българският бизнес плановете на правителството? Десетгодишният план за развитие на електропреносната мрежа на България съдържа основната инфраструктура за пренос на електроенергия, която се предвижда да бъде изградена.

В плана се съдържа прогноза за развитие на електрическите товари до 2024 г. и анализ на производствените мощности, включително от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Още в началото на документа става ясно, че не се знае как ще се развива най-евтината енергия - тази от АЕЦ “Козлодуй”. Темата за 7-и блок отсъства. Предвидено е удължаване експлоатацията на 5-и и 6-и блок и реализация на проекта “Горна Арда”. Дотук добре, но в доклада на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) се сблъскваме с констатацията, че следва да се добавят и мощности от ВЕИ за годините от 2015-а до 2024-та, с капацитет от 1489 мегавата. Това е реактор и половина от ядрена централа. Тук трябва да поясним, че НЕК предава на ЕСО всички предварителни и окончателни договори за присъединяване. ЕСО просто ги записва в плана за развитие на мрежата.

Цената на тока расте, а с този доклад разбираме, че ще се повишава още. Все по същите причини - договорите с американските централи, скъпия ток от ВЕИ-тата и кражбите в енергетиката.

Любопитен е въпросът чии са новите тецове, ВЕИ-та и когенерации, за да знаем срещу кого ще протестира Бойко Борисов следващия път? Свидетели сме на абсурд, в който правителство, избрано от парламента, не е съгласно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), избрана от същите политически сили. Никой не казва кой ще плаща по-скъпите услуги, скъпите продукти и помощите за новите безработни, които ще останат на улицата. Някой смятал ли е тази щета?

КЕВР вдига таксата “задължение към обществото” от 19 на 40 лв. за мегаватчас и тя става втората най-висока в ЕС след Дания. Какво точно наложи този ръст и защо износът на ток остава освободен от тази такса, питат с основание бизнес организациите, които този път излязоха с лицата си.

А основната собственост на ВЕИ е от офшорни фирми. Технологиите се развиха, инвестициите за ВЕИ поевтиняха, а ние побързахме да преизпълним изискванията на Брюксел и плащаме по високите цени в годините, когато потреблението падна. Няма какво да се чудим - управляващите се бяха договорили да увеличат мрежовите такси за потребителите, да намалят цената на тока, която НЕК продава на ЕРП-тата, и да прехвърлят сметката на “лошите частници”.

Затова комисията е гласувала единодушно - за да си предпази избирателите. Но не щеш ли, подскочиха спонсорите по неволя. Очевидно вместо да попълним дупките от предишните кражби, ще се отворят нови, още по-големи, а българската икономика ще стане неконкурентоспособна. За потреблението - няма смисъл да говорим.

*Авторката е председател на Единната народна партия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи