Петкова: От първия ден работим за свиване на дефицита в НЕК

Кабинетът "Борисов 2" е този, който инициира промените в Закона за енергетиката, дали възможност за свиване на дефицита в Националната енергийна компания (НЕК). Не сме бездействали и от първия ден сме предприели действия дефицитът да бъде свит.

Този коментар направи от трибуната на Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на обвинения от БСП, че правителството не си е свършило работата, предаде репортер на БГНЕС. Като първа точка в програмата на парламента днес депутатите разглеждат промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката, които целят да дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отложи с 1 месец влизането в сила на новия ценови модел.

Дефицитът в НЕК е 3,7 млрд. лева и се трупа от десетилетия, посочи Теменужка Петкова. 2,3 млрд. лева от него се дължат на проектите АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", а 1,4 млрд. лева е тарифен дефицит, припомни Петкова. Тарифният дефицит се трупа заради политика, осъществявана от години, която поставя НЕК в ситуация да изкупува електроенергията на високи цени и да я продава при по-ниски, каза енергийният министър.

"Изобщо не сме бездействали - от първия ден сме предприели действия този дефицит да се свие. Предприехме промени в Закона за енергетиката, благодарение на които започна процесът по оздравяване на сектора", каза Петкова в отговор на твърдения на Красимир Янков от БСП, че днешното отлагане на срока за влизане в сила на новия ценови модел се дължи на несвършена работа от правителството.

Друга мярка на кабинета са действията, насочени към предоговарянето на договорите с американските централи в Маришкия басейн, посочи Петкова. По думите й е много интересно кой е забавил комуникация, когато е било времето тя да се проведе, а именно през 2007 година, когато се присъединяваме към Европейския съюз. Министерството на енергетиката води кореспонденция относно договорите с американските централи и с ВЕИ-тата, но към настоящия момент няма отговор, потвърди Петкова.

По отношение на наредбата, която има за цел да регламентира възможността за намаляване на тежестта върху индустрията Петкова коментира, че тази мярка се дължи отново на промените в Закона за енергетиката, които са транспонирали европейска директива, позволяваща на индустрията да се възползва от облекчение от добавките в цените, идващи от по-скъпата зелена енергия. Срокът тази наредба да бъде изготвена по закон изтича през септември тази година, но тя вече е готова и качена на сайта за обществено обсъждане, подчерта Петкова.

Във връзка с проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция Петкова уточни, че всички очакват в резултат на тези проверки да стане ясно какво се е случвало в сектора с години наред. Изчакването на резултатите от тези проверки е един от аргументите за удължаване на срока на действие на стария ценови модел. Досега никой по никакъв повод не е влизал във ВЕИ предприятията и никой не е изследвал как се формират инвестиционните разходи, посочи Петкова. На база на тези разходи се определя преференциалната цена и нормата на възвръщаемост, а удължаването на срока на проверките ще даде възможност за по-голяма яснота, категорична бе Теменужка Петкова.

Преди това Красимир Янков попита как наредбата за облекчаване на индустрията ще влезе в сила и ще бъде съгласувана с Европейската комисия за 1 месец и защо това не се е случило досега. Тази комуникация се бави, я именно тя е ключът за запазване и дори за намаление на цената на тока, заяви Красимир Янков. Управляващите правят опит в рамките на 1 месец да успокоят обществото, подчерта Янков. По отношение на проверките на АДФИ той коментира, че агенцията и преди е представяла доклади, но в резултат на посочени в тях нарушения не е последвало нищо. Каквото и да покажат проверките и дори да има съответните решения след това, те ще могат да се обжалват, подчерта Янков и попита с какво ще помогне в такъв случай този един месец. Несериозно е премиерът да се опитва да мине от другата страна - на страната на протестиращи, при условие, че отговорността е негова. Отговорността е ваша, каза Янков на Теменужка Петкова.

В провал обвини кабинета "Борисов 2" от трибуната и неговият колега от БСП Жельо Бойчев. Според Петкова обаче "провал" е решението на КЕВР от месец май 2014 година. Тогава КЕВР намалява цената на тока с 5%, но в същото време задължава НЕК да продължи да изкупува енергията от американските централи на високите цени. В резултат на това решение само за 3 месеца дефицитът в НЕК скача с 300 млн. лева - това е провал, каза Теменужка Петкова. Тя нарече споразумението с американските централи "постижение", а не провал. Вчера е одобрено от КЕВР споразумението с една от централите, а в скоро време предстои да се одобри и това с другата централа, каза Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес