Атентатът в Тунис пълни курорти у нас

Само за два дни общо 8 полета с туристически групи от Германия, Белгия и Великобритания са били пренасочени от Тунис към България по линия на международните туроператорски компании "Томас Кук" и "Некерман". По изчисления на "Труд" 8 самолета са с общо около 1000 места. "Запитванията са много след убийствения атентат в тунизийския курорт Сус и от 3 дни насам работим непрекъснато по организирането на полети до Варна и Бургас и резервацията на хотели. По-точна информация в момента обаче не мога да ви дам", каза пред "Труд" оторизираният агент на "Томас Кук" и "Некерман" за България Христо Гълбачев, изп. директор на "Астрал Холидейз".

"Запитванията от Западноевропейския пазар наистина се увеличиха след атентата в Тунис на 26 юни, защото туристите не искат да почиват на опасни за живота им места", каза и Галин Георгиев, шеф на туроператорската компания "Солвекс". "Още в края на март т.г. след масовото убийство на туристи в музея "Бардо" в Тунис пътуванията към тази държава намаляха, а сега туристическият бизнес там направо е разбит", коментира още той.

"Запитвания имаме за немски, френски и белгийски туристи, но потвърждения за резервации чакаме до края на тази седмица", обясни Маргита Тодорова, търговски директор на "Албена" АД. На Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена картината е същата. Към някои хотели интерес проявили и британски туроператори, които първи канцелираха ваканции в Тунис и дадоха възможност на клиентите си безплатно да сменят дестинацията. 

"На този пазар се очаква преориентиране на цели самолетни вериги. Заради това не е изключено британци отново да летуват по Северното Черноморие, което загърбиха от години. Но основният поток ще е на юг.

При германците нещата са по-различни - засега няма масова паника. Имаме готовност да настаним желаещи да се пренасочат от Тунис към сходната като цени и база България. Тази седмица ще даде ориентир за предпочитанията им - дали ще запазят планираните ваканции, дали ще ги заменят с равностойни у нас и в Турция или ще доплащат за по-скъпи в Испания и Португалия", коментира Калин Сутев, представител на немския туроператор "Der Touristik".

Според него основният ни конкурент за внезапно отворилата се пазарна ниша е Турция. Търсенето на почивки в южната ни съседка е много по-голямо, защото Турция има солидна реклама и предлага огромни отстъпки за резервации в последния момент, достигащи до 45%, каза Сутев.

И в Слънчев бряг има запитвания за пренасочване на туристи от Тунис, каза Елена Иванова, шеф на съюза на собствениците в курорта. "Дали сме свободните стаи в хотелите и това, което можем да предложим. Кацнали чартъри обаче още няма", обясни Иванова.

"Това са дестинации от висока категория. Туроператорите имат запитвания, но дали клиентът ще се съгласи, е друг въпрос", коментира Иван Иванов от Бургаската туристическа камара. "Логично е когато дестинация близка до нашия пазар има проблем, туроператорите да се пренасочат към България", смята и инвеститорът в туризма Димитър Караненов.

"Пререзервациите тепърва започват, откази от Тунис ще има и за следващия месец, включително и на полския пазар", смята Радослав Георгиев, шеф на "Вектра травел".

И туроператорите, и хотелиерите обаче са категорични, че колкото и допълнителни гости да спечели България покрай туниската криза, те няма да компенсират дупката от отлива на руснаците. Не се чака и наплив на гости от федерацията, решили да ходят на море в Тунис. "За тях "всяко чудо е за 3 дни", а и руското правителство още не е посъветвало гражданите си да не пътуват до Тунис", поясни Гешо Любенов, шеф на "Турал", която работи на пазар ОНД.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини