МВР хвана дрога за 5,5 млн. лева (СНИМКИ)

Образователният министър: Децата, изучаващи религия, са възпитани и с ниски нива на агресия

БАБХ проверява случай с хранително натравяне при деца от две училища в София

Сърбия иска продължаване на „Турски поток” през нейната територия

Начална учителка в София към ученици: Не е възможно човек да стъпи на Луната (ВИДЕО)

Директор в „Локхийд Мартин”: Може да имаме сделка за Ф-16 до 9 месеца

Спецсъдът пак върна на прокуратурата делото за „Царските конюшни“

АПИ: Жалба блокира търга за ремонт на 20 км от пътя Мездра-Ботевград

Париж задейства план за Брекзит без сделка Мей стартира преговори, след като оцеля във вот на недоверие

Роналдо и „Юве“ след Първата: Това е само началото

С шоу по фигурно пързаляне ще бъде открита ледената пързалка в Благоевград

Фейсбук изтри стотици страници и акаунти, свързани с Русия

Ученици намериха портфейл с пари и документи и го предадоха в полицията

Сливен чества освобождението си на мястото, където Чинтулов посрещнал руските части

Вучич към Путин: Благодаря за приноса и желанието да помогнете на Сърбия

Пак изкупуват вземания на строителни фирми от общини

Българската банка за развитие (ББР) пак ще изкупува вземания на строителни фирми от общини, както направи през 2010 г. Тогава финансовата институция разплати близо 160 млн. лв. на български строителни фирми по 720 договора с общини и министерства.

Сега от кредитната институция ще изкупуват само дългове на общините към компании от бранша, които са изпълнявали проекти по оперативните програми за околна среда, регионално развитие, транспорт и програмата за селските райони.

Така компаниите ще могат да си получат парите по-бързо, но срещу годишна сконтова лихва от 7%. Това означава, че фирмите ще вземат по-малко от дължимите им средства, като отбивът ще се приспада от номиналния размер на вземането без ДДС. Каква част точно ще бъде приспадната зависи от това кога общините ще се издължат окончателно към ББР. 7% ще е лихвата, ако общината погаси задължението си към банката до 12 месеца. Ако се издължи по-бързо, от общия размер на вземането ще се приспадне по-малка сума. Пълният списък на документите, които се изискват от фирмите, е качен на сайта на ББР.

Камарата на строителите в България не можа да посочи вчера общия дълг на общините към нейни фирми в момента, тъй като сумата е динамична – плащат се стари договори, но се сертифицират и нови. Преди около 3 месеца кметствата дължаха на бранша около 180 млн. лв. Към момента сумата най-вероятно е по-малка, защото общият размер на задължения на местните власти по данни на финансовото министерство е само 140 млн. лв., а в него влизат и други дългове. Изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков коментира пред „Труд“, че е скептичен по въпроса дали в схемата ще се включат много фирми, тъй като да се простят със 7% от стойността на тези проекти е твърде много за тях.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.