Разследват палеж на кучкарник на зоозащитници

“Воля” реже Реформаторите и Бареков от избирателните комисии

Един от 10 българи вярва, че Истанбулската конвенция ще ограничи насилието върху жени 70% са срещу гей-браковете

Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Пак изкупуват вземания на строителни фирми от общини

Българската банка за развитие (ББР) пак ще изкупува вземания на строителни фирми от общини, както направи през 2010 г. Тогава финансовата институция разплати близо 160 млн. лв. на български строителни фирми по 720 договора с общини и министерства.

Сега от кредитната институция ще изкупуват само дългове на общините към компании от бранша, които са изпълнявали проекти по оперативните програми за околна среда, регионално развитие, транспорт и програмата за селските райони.

Така компаниите ще могат да си получат парите по-бързо, но срещу годишна сконтова лихва от 7%. Това означава, че фирмите ще вземат по-малко от дължимите им средства, като отбивът ще се приспада от номиналния размер на вземането без ДДС. Каква част точно ще бъде приспадната зависи от това кога общините ще се издължат окончателно към ББР. 7% ще е лихвата, ако общината погаси задължението си към банката до 12 месеца. Ако се издължи по-бързо, от общия размер на вземането ще се приспадне по-малка сума. Пълният списък на документите, които се изискват от фирмите, е качен на сайта на ББР.

Камарата на строителите в България не можа да посочи вчера общия дълг на общините към нейни фирми в момента, тъй като сумата е динамична – плащат се стари договори, но се сертифицират и нови. Преди около 3 месеца кметствата дължаха на бранша около 180 млн. лв. Към момента сумата най-вероятно е по-малка, защото общият размер на задължения на местните власти по данни на финансовото министерство е само 140 млн. лв., а в него влизат и други дългове. Изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков коментира пред „Труд“, че е скептичен по въпроса дали в схемата ще се включат много фирми, тъй като да се простят със 7% от стойността на тези проекти е твърде много за тях.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.