Пак изкупуват вземания на строителни фирми от общини

Българската банка за развитие (ББР) пак ще изкупува вземания на строителни фирми от общини, както направи през 2010 г. Тогава финансовата институция разплати близо 160 млн. лв. на български строителни фирми по 720 договора с общини и министерства.

Сега от кредитната институция ще изкупуват само дългове на общините към компании от бранша, които са изпълнявали проекти по оперативните програми за околна среда, регионално развитие, транспорт и програмата за селските райони.

Така компаниите ще могат да си получат парите по-бързо, но срещу годишна сконтова лихва от 7%. Това означава, че фирмите ще вземат по-малко от дължимите им средства, като отбивът ще се приспада от номиналния размер на вземането без ДДС. Каква част точно ще бъде приспадната зависи от това кога общините ще се издължат окончателно към ББР. 7% ще е лихвата, ако общината погаси задължението си към банката до 12 месеца. Ако се издължи по-бързо, от общия размер на вземането ще се приспадне по-малка сума. Пълният списък на документите, които се изискват от фирмите, е качен на сайта на ББР.

Камарата на строителите в България не можа да посочи вчера общия дълг на общините към нейни фирми в момента, тъй като сумата е динамична - плащат се стари договори, но се сертифицират и нови. Преди около 3 месеца кметствата дължаха на бранша около 180 млн. лв. Към момента сумата най-вероятно е по-малка, защото общият размер на задължения на местните власти по данни на финансовото министерство е само 140 млн. лв., а в него влизат и други дългове. Изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков коментира пред „Труд“, че е скептичен по въпроса дали в схемата ще се включат много фирми, тъй като да се простят със 7% от стойността на тези проекти е твърде много за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес