На 22 април 2019 да почерпят

Краят на евтините коли Малките модели скоро ще бъдат изместени от устрема на производителите към електромобили

Меркел заслужава висш пост в ЕС, смята Юнкер Канцлерката била произведение на изкуството

Сергей Меркюри и Никеца Джагър разтърсиха „Гласът на България“

Стево Пендаровски печели първия тур от президентските избори в Северна Македония, по първоначални данни

Задържаха микробус, превозвал експлозивите за атентатите в Шри Ланка

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Пак изкупуват вземания на строителни фирми от общини

Българската банка за развитие (ББР) пак ще изкупува вземания на строителни фирми от общини, както направи през 2010 г. Тогава финансовата институция разплати близо 160 млн. лв. на български строителни фирми по 720 договора с общини и министерства.

Сега от кредитната институция ще изкупуват само дългове на общините към компании от бранша, които са изпълнявали проекти по оперативните програми за околна среда, регионално развитие, транспорт и програмата за селските райони.

Така компаниите ще могат да си получат парите по-бързо, но срещу годишна сконтова лихва от 7%. Това означава, че фирмите ще вземат по-малко от дължимите им средства, като отбивът ще се приспада от номиналния размер на вземането без ДДС. Каква част точно ще бъде приспадната зависи от това кога общините ще се издължат окончателно към ББР. 7% ще е лихвата, ако общината погаси задължението си към банката до 12 месеца. Ако се издължи по-бързо, от общия размер на вземането ще се приспадне по-малка сума. Пълният списък на документите, които се изискват от фирмите, е качен на сайта на ББР.

Камарата на строителите в България не можа да посочи вчера общия дълг на общините към нейни фирми в момента, тъй като сумата е динамична – плащат се стари договори, но се сертифицират и нови. Преди около 3 месеца кметствата дължаха на бранша около 180 млн. лв. Към момента сумата най-вероятно е по-малка, защото общият размер на задължения на местните власти по данни на финансовото министерство е само 140 млн. лв., а в него влизат и други дългове. Изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков коментира пред „Труд“, че е скептичен по въпроса дали в схемата ще се включат много фирми, тъй като да се простят със 7% от стойността на тези проекти е твърде много за тях.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.