Въртят митничарите по ГКПП в цялата страна

Шефът на Агенция “Митници” ще може временно да изпраща служителите да работят в различни части на страната. Това предвиждат промени в Закона за митниците, одобрени за второ четене от бюджетната комисия на парламента. Преместването ще може да се прави за период до 6 месеца в рамките на една година. Ако се наложи смяната да е за по-дълго време, служителите трябва да дават писмено съгласие.

Първоначалният вариант предвиждаше митничарите сами да поемат разходите по преместването и настаняването си. “Вие ги пращате да крадат там. Защо да не бъдат командировани?”, възмути се Румен Гечев (БСП). В крайна сметка Диана Йорданова (ГЕРБ) предложи текст, в който се предвижда преместването да става при условия на командироване, който бе приет.

Митничарите ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност при злоупотреби с акцизи и ДДС от внос, предвижда законът. Така ще може да им се възлага разкриването на извършителя в досъдебни производства. В момента такива права имат само служителите на МВР. Митничарите ще могат и да конвоират задържани лица в страната. Депутатите приеха още служителите на ведомството да могат да правят контролни проверки на пътя на тежкотоварни автомобили.

Промени в приходните агенции

Инспекторатът в Министерството на финансите, който контролира работата на НАП и Агенция “Митници”, ще бъде преобразуван, предвиждат промени в Закона за митниците. Той вече няма да е към министерството, а ще се създадат отделни звена в рамките на двете приходни агенции. Служителите в тях ще са на пряко подчинение на шефовете в двете ведомства.

Депутатите приеха още да се увеличи границата, при която се приема, че има тежко нарушение на митническото законодателство. В момента за такова се таксува всяко нарушение, за което е влязла в сила глоба от над 10 000 лв. С промените обаче сумата е променена на 25 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес