На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Полицейски синдикат: Клипът с битите младежи показва, че има системен проблем

Синдикална федерация на служителите в МВР разпространи декларация, в която коментира репортажа на „Господари на ефира“, в който бе заснет акт на полицейско насилие над момче и момиче в София. Ето и текста на декларацията:

Уважаеми Дами и Господа,

На 6 юли 2015г. в предаването „Господари на ефира“ бе излъчен видео-материал със случай с полицейско насилие в град София.

Ние, от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) вярваме, че органите, които трябва да извършат разследването по този, както и на всички случаи, в които има съмнения за злоупотреба със служебно положение ще си свършат работата.

Вярваме също така, че резултатите от тяхното разследване ще бъдат оповестени публично.

Всички ние усещаме в ежедневието си, че МВР не работи по начина, по който очакват гражданите. Свидетели сме на парцелирани реформи, които не повишават по никакъв начин качеството на услугата „гражданска сигурност“ – нещо повече, именно заради тях средата ни става все по-несигурна.

За пореден път, във форумите се задават въпросите за това какво правят служителите в МВР, колко големи са техните привилегии и изобщо как се осмеляват да искат каквото и да е. Естествено кадрите бяха обвързани с исканията и протеста на СФСМВР, поради неудовлетвореността на хората от услугата „гражданска сигурност“, която доставя МВР.

Ние благодарим на екипа на „Господари на ефира“, защото в този репортаж виждаме само едно от негативните проявления на неслучващата се реформа в МВР.

Фактът, че подобни материали се изпращат на представители на медиите, а не на органите на реда говори за наличие на системен проблем. Това е повод да заговорим публично за проблеми, по които СФСМВР се опитва да привлече общественото внимание вече повече от 2 години и тяхното решаване е едно от основните искания на протеста през последния месец.

Основният проблем е, че МВР продължава да се реформира на парче, като не се отчитат нуждите на гражданите, не се работи по превенция, не се повишава разкриваемостта, не се мисли за това как да се повиши доверието между служители и граждани, не се работи за сближаване на позиции, а за противопоставяне. МВР е в колапс, а служителите са просто инструмент за прокарване на политики и изпълнение на заповеди. Заповеди на хора, назначени от Народното събрание, избрано от всички нас. Именно затова, през последните години се опитваме да привлечем общественото внимание, защото проблемите в МВР не са само проблеми на 49 500 служители във ведомството, а на всички граждани на Република България и е време гражданите да поискат промяна на начина, по който функционира ведомството.

Призоваваме всички институции, браншови и неправителствени организации и граждани на Република България да използват репортажа на „Господари на ефира“ и той да послужи като повод за стартиране на дебат за това какво искаме да бъде МВР, какво отношение към гражданите трябва да имат служителите на реда и как заедно да реформираме това ведомство, така че направим средата по-сигурна, както за служителите, така и за гражданите на Република България.

СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.