Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Министър Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

„Трейс Груп Холд” АД за пътя край Своге: Проектът е изпълнен качествено и в срок

Заплаха за ремонта на стадион „Българска армия” ВМРО: Съоръжението може да сподели съдбата на лифтовете на Витоша

„Партията за Брекзит” води за евровота

Председателят на КЕВР Иван Иванов: Увеличението на тока ще бъде с 3,6% от юли И трите ЕРП-та поискаха по-високи цени

Бургас отново има зоопарк с лемури и камили Любимецът на децата от миналото - Пешо маймуната, е препариран

Полицейски синдикат: Клипът с битите младежи показва, че има системен проблем

Синдикална федерация на служителите в МВР разпространи декларация, в която коментира репортажа на „Господари на ефира“, в който бе заснет акт на полицейско насилие над момче и момиче в София. Ето и текста на декларацията:

Уважаеми Дами и Господа,

На 6 юли 2015г. в предаването „Господари на ефира“ бе излъчен видео-материал със случай с полицейско насилие в град София.

Ние, от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) вярваме, че органите, които трябва да извършат разследването по този, както и на всички случаи, в които има съмнения за злоупотреба със служебно положение ще си свършат работата.

Вярваме също така, че резултатите от тяхното разследване ще бъдат оповестени публично.

Всички ние усещаме в ежедневието си, че МВР не работи по начина, по който очакват гражданите. Свидетели сме на парцелирани реформи, които не повишават по никакъв начин качеството на услугата „гражданска сигурност“ – нещо повече, именно заради тях средата ни става все по-несигурна.

За пореден път, във форумите се задават въпросите за това какво правят служителите в МВР, колко големи са техните привилегии и изобщо как се осмеляват да искат каквото и да е. Естествено кадрите бяха обвързани с исканията и протеста на СФСМВР, поради неудовлетвореността на хората от услугата „гражданска сигурност“, която доставя МВР.

Ние благодарим на екипа на „Господари на ефира“, защото в този репортаж виждаме само едно от негативните проявления на неслучващата се реформа в МВР.

Фактът, че подобни материали се изпращат на представители на медиите, а не на органите на реда говори за наличие на системен проблем. Това е повод да заговорим публично за проблеми, по които СФСМВР се опитва да привлече общественото внимание вече повече от 2 години и тяхното решаване е едно от основните искания на протеста през последния месец.

Основният проблем е, че МВР продължава да се реформира на парче, като не се отчитат нуждите на гражданите, не се работи по превенция, не се повишава разкриваемостта, не се мисли за това как да се повиши доверието между служители и граждани, не се работи за сближаване на позиции, а за противопоставяне. МВР е в колапс, а служителите са просто инструмент за прокарване на политики и изпълнение на заповеди. Заповеди на хора, назначени от Народното събрание, избрано от всички нас. Именно затова, през последните години се опитваме да привлечем общественото внимание, защото проблемите в МВР не са само проблеми на 49 500 служители във ведомството, а на всички граждани на Република България и е време гражданите да поискат промяна на начина, по който функционира ведомството.

Призоваваме всички институции, браншови и неправителствени организации и граждани на Република България да използват репортажа на „Господари на ефира“ и той да послужи като повод за стартиране на дебат за това какво искаме да бъде МВР, какво отношение към гражданите трябва да имат служителите на реда и как заедно да реформираме това ведомство, така че направим средата по-сигурна, както за служителите, така и за гражданите на Република България.

СИНДИКАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Основана е през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. В момента в СФСМВР членуват над 6 500 служители на МВР – както полицаи, пожарникари и спасители, така и държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР.

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на основните социално-икономически интереси и права на членовете си в сферата на трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасните условия на труд, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация на служителите в МВР.

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.