Поръчката на кабинета за софтуер спечелиха ЦАПК-Прогрес и Контракс

Обединението "ДЗЗД Конгрес", което включва фирмите "ЦАПК-Прогрес" и "Контракс", спечели поръчката за поддръжка на софтуерните продукти на държавната администрация с лицензи на Мicrosoft до 2017 г., съобщава "Капитал".

За целта държавата ще заплати малко под 58 млн. лв.

Конкурсът се провежда от Министерския съвет и има за цел да обезпечи софтуерната поддръжка на администрацията. Държавата закупи първите лицензи за продукти на Microsoft без търг през 2001 г. Първоначално администрацията "наемаше" софтуера чрез нова обществена поръчка на всеки три години. След 2011 г. обаче тя притежава безсрочни лицензи за компютърните програми. Въпреки това Министерският съвет организира вече втори конкурс за "софтуерна осигуровка", който отново ще струва няколко десетки милиона.

"ЦАПК-Прогрес" печели всеки подобен договор в последните 15 години. 

Единственият критерий на Министерския съвет за избор на изпълнител в последната обществена поръчка е най-ниската цена. Така ДЗЗД "Конгрес" печели с оферта за 57 969 918 лв. без ДДС. Следващи в класирането са "Компарекс България" (която е местното звено на германската Comparex) с 0.02% по-висока цена (или 12 850 лв. повече), а последни се оказват "Телелинк" с 57 991 249 лв. без ДДС (или 0.04% повече от спечелилия търга). Прогнозата стойност на поръчката беше 57.99 млн. лева без ДДС.

Първият договор за лицензи на Microsoft е подписан през 2001 г. без конкурс - за 48 хил. софтуерни пакети. Към него се добавят продукти и лицензи чрез няколко анекса извън договора, а през май 2005 г. споразумението е продължено още три години. Към този момент всяка стъпка от процеса е секретна, но единствен доставчик е "ЦАПК - Прогрес".

До момента ЦАПК "Прогрес" е спечелила обществени поръчки и анекси по договори за общо над 200 млн. лева. Компанията е лидер и в доста други тръжни процедури за доставка на Microsoft продукти в държавната администрация, които не са провеждани от МС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес