Комикът Владимир Зеленский води със 75% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Бракуват агнешко с нечетлив печат Агенцията по храните проверява магазините в цялата страна

Велики пилоти с покана за рали „България”

17 души дариха кръв навръх Цветница в Търново Акцията бе организирана за поредна година в неделното училище на църквата "Св.Никола"

Над 100 рисувани чадъра от децата на ЦЛТРДБ вече са част от вдъхновяващата арт инсталация

Нападнаха лидера на водещата опозиционна партия в Турция (ВИДЕО)

Почина актрисата Виолета Гиндева

Продажбите на цигари се увеличиха с 8%

Легалните продажби на цигари у нас са се увеличили с 8% през май спрямо същия месец на миналата година, показват данните на тютюневите компании. Общо за първите пет месеца на годината продажбите са нараснали с 2 на сто.

Увеличава се и обемът на събраните от Агенция „Митници“ акцизи. По данни на Министерството на финансите от януари до май митниците са събрали 711,1 млн. лева акциз върху тютюневите продукти при 657,8 млн. през м.г., което е ръст с 8 на сто. При алкохолът събраният акциз е 99,4 млн. лв. при 92,9 млн. лв. година по-рано.

Според тютюневите компании не може да се говори за увеличение на пушачите и основната причина за високия ръст на продажбите е намаляването на контрабандата от началото на тази година. Продължава тенденцията, започнала по време на кризата, за пренасочване на пушачите към дългите цигари.

За разлика от първите месеци на тази година, за цялата 2014-а митниците отчитат лек спад на събираемостта на акцизите при цигарите и алкохола. Според данните на ведомството са събрани 1,78 млрд. лева акциз върху тютюневите изделия и 261,7 млн. лева върху алкохола.

За сравнение през 2013 г. приходите от акциза върху цигарите е бил 1,8 млрд. лева, а от алкохол – 264 млн. В същото време, според информация от тютюневите компании, продажбите на цигари през миналата година са се повишили, макар с минималните 1,4 на сто до 11 млрд. къса цигари. Според експерти това говори и за увеличение на контрабандата през 2014 г.

До две седмици тютюневите компании ще обявят какъв е делът на контрабандата на цигари на пазара у нас, съобщиха пред „Труд“ от сектора. Тя е сред най-високите в Европейския съюз.

През 2010 г. достигна до 40%, след като при първото правителство на ГЕРБ бившият финансов министър Симеон Дянков реши да вдигне рязко нивата на акцизите върху тютюневите изделия. През 2014 г. делът й се изчисляваше на 18 на сто, но от 2016 г. се очаква ново вдигане на цените на тютюневите продукти заради акцизите с минимум 20 стотинки за кутия.

В момента акцизната тежест на 1000 къса цигари е 146 лева, а според изискванията на Брюксел трябва да достигне 176 лева до 1 януари 2018 г. Общото поскъпване на кутия цигари до тази дата ще е с до 80 стотинки.

Първоначалните планове на Министерството на финансите бяха акцизът да се вдигне още през тази година, но впоследствие поскъпването бе отложено за 2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.