Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Продажбите на цигари се увеличиха с 8%

Легалните продажби на цигари у нас са се увеличили с 8% през май спрямо същия месец на миналата година, показват данните на тютюневите компании. Общо за първите пет месеца на годината продажбите са нараснали с 2 на сто.

Увеличава се и обемът на събраните от Агенция „Митници“ акцизи. По данни на Министерството на финансите от януари до май митниците са събрали 711,1 млн. лева акциз върху тютюневите продукти при 657,8 млн. през м.г., което е ръст с 8 на сто. При алкохолът събраният акциз е 99,4 млн. лв. при 92,9 млн. лв. година по-рано.

Според тютюневите компании не може да се говори за увеличение на пушачите и основната причина за високия ръст на продажбите е намаляването на контрабандата от началото на тази година. Продължава тенденцията, започнала по време на кризата, за пренасочване на пушачите към дългите цигари.

За разлика от първите месеци на тази година, за цялата 2014-а митниците отчитат лек спад на събираемостта на акцизите при цигарите и алкохола. Според данните на ведомството са събрани 1,78 млрд. лева акциз върху тютюневите изделия и 261,7 млн. лева върху алкохола.

За сравнение през 2013 г. приходите от акциза върху цигарите е бил 1,8 млрд. лева, а от алкохол – 264 млн. В същото време, според информация от тютюневите компании, продажбите на цигари през миналата година са се повишили, макар с минималните 1,4 на сто до 11 млрд. къса цигари. Според експерти това говори и за увеличение на контрабандата през 2014 г.

До две седмици тютюневите компании ще обявят какъв е делът на контрабандата на цигари на пазара у нас, съобщиха пред „Труд“ от сектора. Тя е сред най-високите в Европейския съюз.

През 2010 г. достигна до 40%, след като при първото правителство на ГЕРБ бившият финансов министър Симеон Дянков реши да вдигне рязко нивата на акцизите върху тютюневите изделия. През 2014 г. делът й се изчисляваше на 18 на сто, но от 2016 г. се очаква ново вдигане на цените на тютюневите продукти заради акцизите с минимум 20 стотинки за кутия.

В момента акцизната тежест на 1000 къса цигари е 146 лева, а според изискванията на Брюксел трябва да достигне 176 лева до 1 януари 2018 г. Общото поскъпване на кутия цигари до тази дата ще е с до 80 стотинки.

Първоначалните планове на Министерството на финансите бяха акцизът да се вдигне още през тази година, но впоследствие поскъпването бе отложено за 2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.