„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

„Балкански синдром“ влиза в учебника по литература Задължителните текстове ще са подредени в девет теми, учениците също ще могат да предлагат произведения

Продажбите на цигари се увеличиха с 8%

Легалните продажби на цигари у нас са се увеличили с 8% през май спрямо същия месец на миналата година, показват данните на тютюневите компании. Общо за първите пет месеца на годината продажбите са нараснали с 2 на сто.

Увеличава се и обемът на събраните от Агенция „Митници“ акцизи. По данни на Министерството на финансите от януари до май митниците са събрали 711,1 млн. лева акциз върху тютюневите продукти при 657,8 млн. през м.г., което е ръст с 8 на сто. При алкохолът събраният акциз е 99,4 млн. лв. при 92,9 млн. лв. година по-рано.

Според тютюневите компании не може да се говори за увеличение на пушачите и основната причина за високия ръст на продажбите е намаляването на контрабандата от началото на тази година. Продължава тенденцията, започнала по време на кризата, за пренасочване на пушачите към дългите цигари.

За разлика от първите месеци на тази година, за цялата 2014-а митниците отчитат лек спад на събираемостта на акцизите при цигарите и алкохола. Според данните на ведомството са събрани 1,78 млрд. лева акциз върху тютюневите изделия и 261,7 млн. лева върху алкохола.

За сравнение през 2013 г. приходите от акциза върху цигарите е бил 1,8 млрд. лева, а от алкохол – 264 млн. В същото време, според информация от тютюневите компании, продажбите на цигари през миналата година са се повишили, макар с минималните 1,4 на сто до 11 млрд. къса цигари. Според експерти това говори и за увеличение на контрабандата през 2014 г.

До две седмици тютюневите компании ще обявят какъв е делът на контрабандата на цигари на пазара у нас, съобщиха пред „Труд“ от сектора. Тя е сред най-високите в Европейския съюз.

През 2010 г. достигна до 40%, след като при първото правителство на ГЕРБ бившият финансов министър Симеон Дянков реши да вдигне рязко нивата на акцизите върху тютюневите изделия. През 2014 г. делът й се изчисляваше на 18 на сто, но от 2016 г. се очаква ново вдигане на цените на тютюневите продукти заради акцизите с минимум 20 стотинки за кутия.

В момента акцизната тежест на 1000 къса цигари е 146 лева, а според изискванията на Брюксел трябва да достигне 176 лева до 1 януари 2018 г. Общото поскъпване на кутия цигари до тази дата ще е с до 80 стотинки.

Първоначалните планове на Министерството на финансите бяха акцизът да се вдигне още през тази година, но впоследствие поскъпването бе отложено за 2016 г.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.