Ройтерс: Някои гръцки банки може да бъдат затворени или погълнати

Някои големи гръцки банки може да се наложи да бъдат затворени и погълнати от по-силните им конкуренти като част от реструктуриране на сектора, което ще последва всеки евентуален фалит на страната. Това са заявили европейски чиновници пред Reuters, цитиран от Фокус.

Европейските лидери ще се срещнат в неделя в последен опит да успеят да сключат споразумение с Гърция след месеци безплодни преговори, които доведоха страната на границата да напусне еврозоната. Но независимо дали за Атина ще бъдат или няма да бъдат отпуснати нови средства, някои гръцки банки, понесли щети заради икономическия и политическия хаос, може да бъдат затворени или да се слеят с по-силните си конкуренти на пазара, твърди източник на агенцията, пожелал анонимност.

По негови думи, четири големи гръцки банки могат да бъдат редуцирани до две банки, мярка, която без съмнение ще доведе до жестока опозиция в Атина.

Втори експерт е опонирал, че въпреки нуждата от банкови сливания, това може да се случи само в далечно бъдеще.

„Гръцката икономика е разрушена. Това означава, че банките се нуждаят от рестартиране“, твърди още първият източник на Reuters. Според него, подобно действие е необходимост, и ще бъде предприето във всеки случай, ако Атина напусне еврозоната. „Кипър може да бъде примерен модел“, посочва той, и добавя: „Ако разполагахте със съвсем малко време, бихте започнали реструктурирането веднага“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес