Въоръжени атакуваха Министерството на информацията в Кабул

13 души са задържани преди дербито между „Левски“ и „ЦСКА“

Оставиха в ареста 21-годишния мъж, обвинен в убийството на майка си

​В Словения заловиха 275 кг наркотици, задържани са 9 души

Сайтът на парламента се срина

Берен Саат се скара със свекърва си

Една Деси пролет прави Деси Ламбина изпразни сметките си за благотворителния проект „Магис”

Задържаха трима души за пушене на марихуана пред НС

Адел се раздели със съпруга си

Алла Пугачова бяга от болница, заради Емил Руската Примадона стана на 70

Косово върна в страната над 100 джихадисти и техни семейства от Сирия

Елизабет Шу в комиксова екстраваганца „The Boys” се насочва към тийн аудиторията

Евродепутатът Ева Майдел: Имаме най-добрите икономически показатели в новата история на България

Билков цяр „Разгонен козел” носи потентност Фармацевтка забърква 135 фиторецепти, има дори за рак

Четирима пострадаха при верижна катастрофа край Търново Помляни са 6 коли на пътя Велико Търново – София край с. Ново село

България изнася повече спрямо 2014 г., най-много за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция

През периода януари – април 2015 г. износът на България за ЕС се увеличава с 12.3% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 9.3 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция, които формират 69.8% от износа за държавите – членки на ЕС. През април 2015 г. износът за ЕС се увеличава с 13.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.4 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Вносът на България от ЕС през периода януари – април 2015 г. се увеличава със 7.6% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 10.7 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През април 2015 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, се увеличава с 8.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.9 млрд. лв. по цени CIF. Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – април 2015 г. е отрицателно и е на стойност 1 401.4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 965.8 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите четири месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (33.2%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (32.3%). Спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (15.6%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите „Машини, оборудване и превозни средства“ (15.0%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (14.4%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (37.0%).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.