Валери Симеонов: Щатските Марици са надвзели 3 млрд. лева, откакто работят у нас

Американските централи „Марица” 1 и 3 са надвзели 3 млрд. лева, откакто работят у нас. Защо да не ги изгоним и ние, след като ги махнаха от Полша и Унгария. Това заяви пред bTV съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

„Искаме и внесохме законопроект да се прекратят договорите с американските централи „Марица” 1 и 3 . Такива договори са прекратявани в Полша и Унгария, като и в двата случая нещата се базират на европейски директиви. Няма никакъв проблем това да се случи, ако има желание, и не искаме цената да стане върховен лукс. Имаме съгласието на Бойко Борисов, на Теменужка Петкова, на Томислав Дончев, на Владислав Горанов. Законопроектът е внесен в Народното събрание от вчера. Тук искам да благодаря на гражданската лига на България и на Стефан Гамизов, които направиха нужното проучване на два континента, за да може законопроектът да стане факт. За всичко това не е похарчено и едно евро. 2,7 млрд. лева са надвзели откакто съществуват у нас двете централи – едната е 1,560 млрд. лева, а другата 1,979 млрд. лева”, разказа Валери Симеонов.

Той поясни, че така ще се облекчи НЕК и цената на тока ще стане поносима.

„След ката е станало в две държави, защо да не стана в трета. Фирмите имат 150 дневен срок да се прекратят договорите, след като законът стане факт. После КЕВР едностранно вече може да определи цена, на която да се изкупува токът”, сподели още Симеонов и добави, че едната от американските фирми, която стопанисва централа у нас, е обект на разследване в Щатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес