Серия земетресения са регистрирани край остров Закинтос

Зов за помощ! Нека помогнем на 28-годишния Владислав Кипров от Благоевград

Задържаха 27-годишен българин с Европейска заповед за арест в Италия

Илюзията „Титаник” никога не потъва

Пострадала пешеходка осъди застраховател да й плати 15 000 лева обезщетение Заради продължително лечение на фрактура, жената останала с атрофирали мускули на едната ръка

Ще преосмислим дейността на Центъра за интеграция на учениците от малцинствата, заяви министър Вълчев

465 училища и детски градини са в грипна ваканция

Дебатът за цената на водата в Шумен се върти в омагьосан кръг, заяви министър Аврамова

Въпросите, от които Гебрев бяга като дявол от тамян Три опита да превземе "Дунарит", точи го в полза на Цветан Василев и Малофеев

Заловиха четирима крадци на ток в Берковско

78-годишен мъж е починал при пожар в центъра на Русе

Екатерина Захариева: Краткосрочните пътувания на европейските граждани до Великобритания ще са без визи

Грипната ваканция в Бургас се удължава

Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги

Два изтребителя-бомбардировача Су-34 са се ударили над Татарския пролив

Държавата съкращава търговски мисии

Министерството на икономиката ще съкращава търговски мисии зад граница заради намаляване на бюджета. Нови представителства ще се откриват чрез публично-частно партньорство, съобщи ресорният министър Божидар Лукарски вчера на среща с търговските представители на България в чужбина.

Идеята е бизнесът да плаща заплатите на търговските аташета. Ролята на държавата ще е да им дава дипломатически статут и да ги командирова като свой представител в съответната страна.

Към момента България има 66 търговски аташета в 45 държави, от които 27 са в Европа. За последните 5 години издръжката им е струвала средно около 6,5 млн. лв. годишно. За 2015 г. бюджетът е 5,8 млн. лв.

“Ако можех, бих открил представителства във всички държави по света, но финансовите ни възможности са ограничени“, каза Лукарски.
Новите мисии щели да се разкрият на перспективни пазари по предложение на бизнеса. Първите нови места са Дубай и Риад, посочи министърът, но не пожела да уточни в кои страни ще има съкращения. 

На практика старт на този модел даде предходният икономически министър Драгомир Стойнев с откриването на търговски представителства в Кайро, Хошимин и Ереван.

Лукарски коментира още, че до момента България не търпи търговски загуби от кризата в Гърция. “Подготвяме се за всеки един сценарий. Това, което се коментира в Министерски съвет, е да не се създава паника и да се рисуват различни сценарии, преди да е ясно какво ще се случи”, каза Лукарски.
Междувременно НСИ публикува данни за износа. Те показват, че за периода януари-април износът на български фирми към Гърция се е увеличил до 927 млн. лв. или със 7,2% повече спрямо първите четири месеца на 2014 г. При вноса обаче има 3,6% спад.

Статистиката показва още, че износът на български стоки към ЕС се е увеличил с 12,3% за януари-април в сравнение със същите месеци на 2014 г. Общият му обем е 9,279 млрд. лв. Сумата е с над 1 млрд. лв. повече на годишна база. Експортът намалява единствено към Австрия, Литва, Латвия и Франция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.