5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Валентин Златев с по-висок пост в „Лукойл“

Порошенко и Зеленски си разменяха въпроси и обвинения на дебат в Киев

Вучич организира митинг в своя подкрепа

Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

Държавата съкращава търговски мисии

Министерството на икономиката ще съкращава търговски мисии зад граница заради намаляване на бюджета. Нови представителства ще се откриват чрез публично-частно партньорство, съобщи ресорният министър Божидар Лукарски вчера на среща с търговските представители на България в чужбина.

Идеята е бизнесът да плаща заплатите на търговските аташета. Ролята на държавата ще е да им дава дипломатически статут и да ги командирова като свой представител в съответната страна.

Към момента България има 66 търговски аташета в 45 държави, от които 27 са в Европа. За последните 5 години издръжката им е струвала средно около 6,5 млн. лв. годишно. За 2015 г. бюджетът е 5,8 млн. лв.

“Ако можех, бих открил представителства във всички държави по света, но финансовите ни възможности са ограничени“, каза Лукарски.
Новите мисии щели да се разкрият на перспективни пазари по предложение на бизнеса. Първите нови места са Дубай и Риад, посочи министърът, но не пожела да уточни в кои страни ще има съкращения.

На практика старт на този модел даде предходният икономически министър Драгомир Стойнев с откриването на търговски представителства в Кайро, Хошимин и Ереван.

Лукарски коментира още, че до момента България не търпи търговски загуби от кризата в Гърция. “Подготвяме се за всеки един сценарий. Това, което се коментира в Министерски съвет, е да не се създава паника и да се рисуват различни сценарии, преди да е ясно какво ще се случи”, каза Лукарски.
Междувременно НСИ публикува данни за износа. Те показват, че за периода януари-април износът на български фирми към Гърция се е увеличил до 927 млн. лв. или със 7,2% повече спрямо първите четири месеца на 2014 г. При вноса обаче има 3,6% спад.

Статистиката показва още, че износът на български стоки към ЕС се е увеличил с 12,3% за януари-април в сравнение със същите месеци на 2014 г. Общият му обем е 9,279 млрд. лв. Сумата е с над 1 млрд. лв. повече на годишна база. Експортът намалява единствено към Австрия, Литва, Латвия и Франция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.