Започват тестовете на новите влакове за третия лъч на метрото

Русия: Агресивна и безразсъдна е политиката на САЩ спрямо Иран 

Народното събрание ще обсъди промени в Закона за оръжията и боеприпасите

Ердоган: Възможно е скоро да се срещнем с Тръмп

Учени за пръв път засякоха земетресение на Марс

Ким Чен-ун пристигна с частния си влак в Русия

359 станаха жертвите на атентатите в Шри Ланка

ЦИК тегли номерата на партиите за евровота на 26 май

Голям пожар горя във Версай (ВИДЕО)

На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

5 пъти по-скъпо отчитане на парното в София

Отчетът на парното и топлата вода в София поскъпна с над 5 пъти от юли, показват данните на дружествата за топлинно счетоводство.

Най-засегнати от увеличението ще бъдат абонатите, които имат малък брой уреди или нямат никакви, показаха изчисленията на „Труд“. Именно заради резкия скок от Столичната община, която притежава топлофикацията в София, са решили да включат дяловото разпределение в месечните фактури за парно, като общата сума за отчет се разделя на 12 равни вноски, обясниха от „Топлофикация“ пред „Труд“.

От дружеството уточниха още, че клиентите вече няма да могат да плащат отделно двете сметки, независимо че могат да получат отделни фактури. Така дяловото разпределение няма да се заплаща нито предварително, нито след отоплителния сезон.

Сметката за отчет на парното е разделена на две части – фиксирана част – еднаква за всеки клиент, и диференцирана част – плаща се на брой уреди за отчет, включително водомери.

Цената на услугите в София до момента беше 2,04 лева фиксирана такса на абонат и по 4,08 лева за отчет на уред за дялово разпределение или водомер. Цената беше идентична за повечето фирми в столицата.

От юли обаче се увеличава фиксираната такса, която вече ще бъде между 10,20 лв. и 13,60 лв., което е увеличение с повече от 566%. Топлинните счетоводители обаче намаляват таксата за отчет на уредите, като за тези по радиаторите и водомерите тя ще бъде между 2,40 и 2,60 лв. Това е намаление от 36%. Цената на отчета на апартаментните топломери ще се движи между 2,60 и 4,89 лева.

Така ако даден клиент в двустайно жилище плюс кухня и баня е имал 5 уреда с включен водомер той е плащал 22,40 лева годишно. След увеличението сметката му за отчет ще набъбне до 26,60 лв. или при него увеличението ще бъде 18,75%. Ако обаче абонатът живее в боксониера и има два уреда той преди е плащал 10,20 лв., а сега ще плаща 18,80 лв. или увеличение от 84% годишно.

Справка на сайтовете на компаниите за дялово разпределение показва, че цените на услугите за отчет в останалите градове на страната остават непроменени. Фиксираната цена за отчет в Пловдив варира между 2,40 и 5,63 лв. Във Варна е 4 лв., в Бургас – 2,40 лв.

„Топлофикация София“ отдавна искаше да вкара отчета на радиаторите в сметките, защото хората масово не го плащаха, а столичното парно напротив плащаше на топлинните счетоводители.

Договорите за отчет се сключват между Топлофикация и фирмите за дялово разпределение, а не между фирмите и клиентите. Именно затова и самото парно договаря цените за отчет.

Според дружеството фирмите за дялово разпределение са успели да защитят повишените си разходи и затова са допуснати по-високите цени на услугата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.