Шефът на АЕЦ "Козлодуй": Губим пари заради регулаторна криза

Атомната централа в Козлодуй вече губи пари заради отложената с един месец нова цена на тока. Това съобщи шефът на централата Димитър Ангелов пред БНР. По думите му в момента има „регулаторна криза“, заради която ядрената централа е загубила възможността да подпише част от дългосрочните си договори.

„Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледа да участва само за ден напред, защото няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период“, разказва Ангелов.

По думите му състоянието на централата се усложнява и заради забавени плащания от страна на НЕК, а и заради гръцката криза. По данни на депутати от енергийната комисия към парламента в момента НЕК дължи близо 200 млн. лева за ток на АЕЦ „Козлодуй“.

Двете фирми са постигнали договореност за разсрочването му до края на 2015 г. „НЕК обаче не изпълнява договорките“, каза Ангелов. Той допълни, че чака проблеми и заради ситуацията в Гърция, тъй като АЕЦ изнася ток за южната ни съседка.

Ангелов обяви също така, че очаква цената на тока от ядрената мощност да се увеличи от август заради вноската от 5% от приходите от продажба на ток в т.нар. Фонд за електроенергийна сигурност.

ДИВИДЕНТ
Централата
плаща 46 млн. лв.
на държавата

Ядрената централа в Козлодуй ще преведе 46 млн. лева дивидент на Българския енергиен холдинг от печалбата си за 2014 г., показва решение на компанията.

Общата сума на печалбата на дружеството за миналата година е 78,3 млн. лв. 60% от сумата ще бъде платена като дивидент, 30,8 млн. лв. ще бъдат отделени за увеличение на основния капитал на дружеството, 1,1 млн. лв. отиват във фонд Резервен, а 703 лева остават неразпределени.

Очаква се енергийният министър да одобри схемата. Първоначалната идея беше да бъде опростен дивидентът на централата, за да има тя достатъчно средства за удължаване на живота на пети и шести блок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес