Томислав Дончев: Стимули хората да се отопляват с газ, не на въглища

Виктор Иванов

Пакет стимули за ускорена газификация срещу отоплението с въглища, обсъжда правителството. Причината е, че отоплението с твърди гориво замърсява въздуха, обясни вицепремиерът Томислав Дончев на откриването на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“, организирана от „24 часа“ и „Труд“, организирана заедно с КРИБ.

Трябва да се борим срещу замърсяването с прахови частици, едното е битката с автомобилите, но по-тежкото предизвикателство е използването на твърдо гориво за отопление от бита, каза Дончев. Там мерките не са нито евтини, нито лесни, затова в момента се обсъжда допълнителен пакет стимули за ускорена газификация, допълни вицепремиерът.

Според специалисти в последните години непрекъснато се увеличават хората, които се топлят с твърдо гориво дори в големите градове.

Правилният начин е преди да направим улиците и градинките да изградим подземната инфраструктура, ВиК тръбите и водопроводите. Това каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Имаме изградени в стария програмен период 2000 км тръби и водопроводи, в пъти повече от магистралите, каза още Дончев. Освен ВиК имаме 35 станции за отпадна вода, регионални съоръжевния, метровлакове.

Голяма част от тези пари обаче са закопани под земята, в буквалния и добър смисъл, те не се виждат като магистралите, каза още Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес