Димитър Радев е новият гуверньор на БНБ - ето какъв екип си избра (обзор)

Съветникът от Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев е новият управител на БНБ. Кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ и получи широка подкрепа при вода в парламента днес.

Още преди да бъдат представени пред депутатите четиримата кандидати за гуверньор, лидерът на ДПС Лютви Местан поиска те да обявят предварително с какъв екип от подуправители ще работят. Според Местан така щели да се разсеят подозренията за предварителни договорки. Предложението му обаче не беше прието и депутатите от ДПС напуснаха залата, но се върнаха за гласуването по-късно.

При изслушването на кандидите за БНБ депутатите се интересуваха най-много дали са имали връзки с Държавна сигурност и чужди служби. Всички отговориха отрицателно.

В крайна сметка Димитър Радев беше избран с гласовете на 130 народни представители, 16 бяха „против“, а 34 се въздържаха. Освен подкрепата на ГЕРБ (81), Радев получи гласовете на Реформаторския блок (22), АБВ (6), Българския демократичен център (12), ДПС (7) и на един независим депутат. Против гласуваха „Атака“, по четирима депутати от Патриотичния фронт и БСП (останалите от левицата се въздържаха) и един независим.

Веднага след това депутатите приеха с пълно мнозинство оставката на досегашния управител Иван Искров. Неговият наследник встъпва в длъжност от днес.

След вота Радев обяви екипа си пред журналистите. На поста си остава подуправителят на управление „Емисионно“ Калин Христов. Димитър Костов, който сега оглавява управление „Банково“ ще застане начело на „Банков надзор“. За мястото на Костов е предложен главният юрист на БНБ Нина Стоянова. Предстои парламентът да гласува номинациите.

Искров получавал 45 хил. лв. на месец

Доскорошният управител на БНБ Иван Искров е получавал заплата 45 хил. лв. на месец, а подуправителите - по 40 хил. лв. Това обяви независимият депутат Велизар Енчев по време на разискванията в парламента. Депутатите трябваше да избират от четирима кандидати. ГЕРБ номинира съветника от МВФ Димитър Радев.

Реформаторският блок излъчи Бисер Манолов, който участва в управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Патриотите издигнаха ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов, а АБВ - дългогодишния служител в БНБ Виктор Йоцов.

Енчев попита кандидатите дали биха направили информацията за заплатите в БНБ публична. Виктор Йоцов и Бисер Манолов категорично заявиха, че е редно тези данни да са известни. Григорий Вазов изрази разочарование, че дебатът е бил принизен до размера на заплатите. “Не знам какви са заплатите, но получих индикации, че моята ще е доста по-ниска от това, което съм получавал досега”, коментира Радев.

Димитър Радев, управител на БНБ

Заместник финансов министър в 6 правителства

Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Завършил е УНСС, а след това е бил специализант в университета „Джорджтаун“ във Вашингтон. Това става ясно от биографията на Радев, публикувана на сайта на Народното събрание.
През 1980 г. започва работа в Министерството на финансите. След 1991 г. е бил зам.-министър на финансите в шест поредни правителства. От биографията на Радев става ясно още, че той има опит в търговски банки. От 1996 до 1999 г. е бил член на Надзорния съвет на Експресбанк. Бил е зам.-председател и на Банката за развитие на съвета на Европа. От 2001 г. досега работи в МВФ като съветник в сферата на публичните финанси.

Калин Христов, подуправител в управление “Емисионно”

Остава на поста за втори 6-годишен мандат

Калин Христов е роден през 1971 г. в Плевен. Завършил е УНСС. Започва работа в БНБ като експерт в дирекция „Икономически изследвания и прогнози“. През 2002 г. става съветник на подуправителя на БНБ, който ръководи управление „Емисионно“. Година след това вече е съветник на Иван Искров. На 23 октомври 2009 г. Христов е избран за ръководител на управление „Емисионно“ с 6-годишен мандат. От 2005 г. Калин Христов е член на Комитета по парична политика на Европейската централна банка. Бил е министър на финансите в служебното правителство, което беше на власт от март до май 2013 г.

Димитър Костов, шеф на управление “Банков надзор”

В ръководството на банката от 10 години

Новият шеф на най-важния ресор - банковия надзор, Димитър Костов, е в ръководството на БНБ от 2005 г. Тогава парламентът го избира за подуправител и ръководител на управление “Банково”, а през 2011 г. му гласува нов 6-годишен мандат.

Преди това Костов е бил председател на УС на Асоциацията на търговските банки. Последователно е бил и изпълнителен директор на “Централна кооперативна банка” и “Алианц България”. От 1995 до 1997 г. Костов е бил министър на финансите в правителството на Жан Виденов. По същото време е и управител за България в Световната банка. По образование е икономист от УНСС. Специализирал е в САЩ.

Нина Стоянова, подуправител в управление “Банково”

Главният юрист на БНБ влиза в управителния съвет

Главният юрист на БНБ Нина Стоянова е предложена за поста подуправител в управление „Банково“. Тя е участвала в подготовката на текстовете на Закона за платежните услуги и платежните системи. Стоянова защитава интересите на централната банка в съда. Според нея КТБ трябваше да бъде обявена в неплатежоспособност от 30 септември 2013 г. На тази дата стана ясно от финансовите отчети на банката, че капиталът й е отрицателен.

По време на специалния надзор на КТБ Нина Стоянова водеше кореспонденцията и с международния фонд ЕПИК, който беше заявил намерения да участва в спасяването на банката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес