Завършването на Южната дъга може да започне през 2017-а

Доизграждането на Южната дъга на околовръстния път на София е скъп проект, със сложна техническа инфраструктура, а средства за реализацията му няма. Това заяви министърът на региналното развитие Лиляна Павлова в парламента в отговор на въпрос от депутата Петър Славов от Реформаторите.

За участъка от Бояна до началото на магистрала "Люлин", за който вече има изработен идеен проект, са нужни 200 млн. лева за строителни работи и неясно колко милиони за отчуждаване на земи.

За да бъдат отчуждителните процедури по-малко, се предвижда изграждане на тунел под част от съществуващото трасе на Околовръстното и голям мост над сегашния път, от разклона за Горна Баня до началото на магистралата. За другата незавършена част на Южната дъга (от разклона за "Младост" до връзката с магистрала "Тракия") тепърва върви проектиране, но и там ще има сложни инфраструктурни решения и скъпи отчуждителни процедури.

Лиляна Павлова обясни, че правителството смята да вкара проекта за завършването на Южната дъга на околовръстното в пакета "Европейски транзитни коридори", където са още няколко ключови трасета, като ще се кандидатства за средства от ЕБВР, които могат да дойдат най-рано през 2017 година.

Работите по Западна дъга на околовръстния път вървят в срок и пускането на връзката от магистрала "Люлин" до кръговото на бул. "Европа" (изходът от София към Калотина), може да е факт през септември. След провалила се тръжна процедура, за момента няма избран изпълнител на продължението на пътя до моста над река Какач, което пък е връзката със Северната тангента на София, водеща до изхода за "Хемус".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес