Министър Кралев награди джудиста Ивайло Иванов за златния му медал от Гран при в Хага

Съдят дрогиран шофьор, ругал полицаи

БТПП: Липсата на кадри и цените на енергията тревожат най-силно българския бизнес 54% от работодателите очакват подобрение на бизнес климата през 2019-та

Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя изложбата „ВНИМАНИЕ!“ 27 визуални артисти от региона показват свои творби

България още не е уведомена официално, че „Турски поток“ ще минава през нейна територия Зам.-енергийният министър Красимир Първанов: Очакваме в най-скоро време писмото от "Газпром"

Синът на Майкъл Джордан и българската му годеница си почиват на Бахамите (СНИМКИ И ВИДЕО)

Осъдиха пътната агенция заради спукани гуми в дупка на булевард, част от републикански път

НС въведе тавана от 5000 лв. при обезщетенията за далечни роднини на загинали на пътя

Иззеха старинни монети, антични предмети и орнаменти от домовете на двама старозагорци

СГС пусна срещу подписка студента, който надраска Паметника на съветската армия

30 години затвор за Георги Генов, който уби съпругата си от ревност в Пещера

Министър-председателят Борисов се срещна с министъра на външните работи на Египет Самех Шукри

Министър Ангелкова: Очакваме 10% ръст на туристите в Пловдив през 2019 г.

Вдигнаха 27 „златни” сватби в Горна Оряховица „Младоженците” бяха приветствани от кмета инж. Добромир Добрев

2,3 млн. лв. за ремонти на енергомрежата в Шуменско

Завършването на Южната дъга може да започне през 2017-а

Доизграждането на Южната дъга на околовръстния път на София е скъп проект, със сложна техническа инфраструктура, а средства за реализацията му няма. Това заяви министърът на региналното развитие Лиляна Павлова в парламента в отговор на въпрос от депутата Петър Славов от Реформаторите.

За участъка от Бояна до началото на магистрала „Люлин“, за който вече има изработен идеен проект, са нужни 200 млн. лева за строителни работи и неясно колко милиони за отчуждаване на земи.

За да бъдат отчуждителните процедури по-малко, се предвижда изграждане на тунел под част от съществуващото трасе на Околовръстното и голям мост над сегашния път, от разклона за Горна Баня до началото на магистралата. За другата незавършена част на Южната дъга (от разклона за „Младост“ до връзката с магистрала „Тракия“) тепърва върви проектиране, но и там ще има сложни инфраструктурни решения и скъпи отчуждителни процедури.

Лиляна Павлова обясни, че правителството смята да вкара проекта за завършването на Южната дъга на околовръстното в пакета „Европейски транзитни коридори“, където са още няколко ключови трасета, като ще се кандидатства за средства от ЕБВР, които могат да дойдат най-рано през 2017 година.

Работите по Западна дъга на околовръстния път вървят в срок и пускането на връзката от магистрала „Люлин“ до кръговото на бул. „Европа“ (изходът от София към Калотина), може да е факт през септември. След провалила се тръжна процедура, за момента няма избран изпълнител на продължението на пътя до моста над река Какач, което пък е връзката със Северната тангента на София, водеща до изхода за „Хемус“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.