Между живата вода на Родопите и приказките на Африка

Лятна театрална академия за деца в риск събра хлапета от Черния континент и цяла България за пореден път

Ако все още не знаете какво свързва Родопите с Кения, не се чудете - отговорът е лесен: традиционната Лятна театрална академия за деца в риск. Това уникално по рода си и действително мащабно събитие се радва на силна международна акустика, която в последните 13 години успя да свърже десетки изявени и млади професионални артисти от различни места в Европа и по света в единна хуманна мисия. Нещо повече - успя да покаже пред лицето на държавните институции реалната стойност на хуманното обучение или как най-безболезнено могат да се социализират в най-крехката им възраст подрастващите, лишени от родителски грижи. Чрез вдъхновение и изкуство.

Вертикалната идея се реализира в сърцето на Родопите всяко лято в края на месец юни и до средата на юли - динамична 3-седмична работа под формата на ателиета, уъркшопи, музикална практика, правене на сценография, маски за куклен театър, изобретяване на оригинални кукли и всякакви други професионални театрални работилници със стотина деца в риск от с. Широка лъка, Смолян и други градове в тази част на страната. Изключителното е, че това е напълно доброволчески и безвъзмезден труд на група идеалисти, заели се да покажат на децата без родители, че светът е красив и богат с разнообразни творчески идеи, осъществени чрез средствата на изкуството.

Театър, кино, музика, фотография, йога за деца, кукли, бойни изкуства, маски, ритуали, танц. Това са само част от ателиетата, в които децата в риск не просто се докосват до магията на изкуството, но и осъзнават себе си като ценна единици от общество, което по презумпция ги е поставило в ъгъла на социалната йерархия. Същинските цели на Лятна театрална академия за деца в риск са по-високи от очевидното и сеят семена в бъдещето на децата: обучение в различни арт сфери като средство за по-лесното им социализиране чрез проява на различни емоции, свързани с работа в група или в екип; повишаване на самочувствието им чрез средствата на театралната игра и влизането в роли, които освен театрални са също така екзистенциални и социални.

Разбира се, за деца, лишени от родителски грижи, подобно преживяване е не просто разтърсващо - не рядко определя бъдещето им и ги предпазва от някои сериозни социални проблеми. Ето защо високите резултати тук никак не са случайни. След 13 години усилена работа с децата голяма част от тях буквално порастват пред очите на артистите и насърчавани от учителите им по изкуство, част от тях вече избраха за свои бъдещи професии някои сфери, до които вече са се докоснали и които дълбоко и катарзисно са преживели.

Идеята за този проект е на режисьора Елена Панайотова, която преподава в Университета за изкуства в Утрехт, Холандия, но всяка година поставя провокативни театрални проекти у нас (например тази есен на сцената на пловдивския театър предстои да видим нейния мегаспектакъл, вдъхновен от новия роман „Сестри Палавееви” на Алек Попов, а на сцената на МГТ „Зад канала” все още се играе с голям успех постановката й „Изобретателната влюбена” от Лопе де Вега).

От пет години Елена Панайотова работи със стотици деца в риск и в Кения, като заедно с нея там е и част от специално обучения й екип. Изключителните им постижения, демонстрирани в Родопите, са не по-малко вдъхновяващи и в сърцето на Африка.

Тази година основният фокус, който обединява различните ателиета, е „Приказният свят на Африка и България”. Интересно е, че тези на пръв поглед несъвместими култури, тук влизат в непосредствен диалог чрез два специални вълшебни акцента: приказката за Белия жираф, вдъхновена от една стара зулуска легенда (написана като вълнуваща авторска творба на Елена Панайотова) и българската приказка за живата вода. Главният герой на африканската история е малката Макони, самотно дете без майка, което се опитва да намери Белия жираф, защото той е лечител на тъгата й. Хуманното послание е свързано с майчината любов, която никога не изчезва. Творбата се реализира с ефектни кукли, танци и маски.

Между 13 и 18 юли Родопите се превръщат в широка детска усмивка - това е времето, когато Лятната театрална академия за деца в риск завършва с големия детски приказен фестивал. Програмата е богата с много приятни изненади, включително спектакли на професионални артисти от България, Холандия и Великобритания, нови детски спектакли, кинопрожекции, изложби и др. Освен децата, участващи в ателиетата, в детския приказен фестивал ще пеят, танцуват и играят над 150 деца от други домове и училища в Девин, Смолян, Пловдив, Гоце Делчев, Брацигово, Панагюрище, Стара Загора и София. И това не е всичко. Специален акцент е 5-ата Кинолаборатория за младежи в неравностойно положение с участието на 40 ентусиазирани младежи от различни домове за деца. Програмата им е в две части: в първия модул известната професорка Ариане Порто от Университета в Кампина работи с децата по метода на Bem-Te-Vi (BTV), успешно прилаган в цяла Бразилия за работа с деца и младежи, които се учат как да реализират късометражни филми. Във втората част младите кинорежисьори Влади Андонов и Христо Симеонов ще въвлекат децата в изкуството на сценария, режисурата, операторското майсторство и монтажа. Към българските деца ще се присъединят младежи от Холандия и Франция. Финалът на 5-ата Кинолаборатория е 16-и вечерта в стария център (площада) на Смолян.

Не е чудно, че резултатите винаги надминават очакванията - такива са „законите” на детския приказен свят, който поне за малко успява да откъсне децата без родители от неособено щастливата им реалност. Струва си да се опита, заради тези детски усмивки, които със сигурност ще променят света.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства